Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parisul și Berlinul caută împreună un acord privind exporturile de armament care să împiedice încercările de blocaj ale Washingtonului

armament

Parisul şi Berlinul poartă discuţii asupra regulilor privind exporturile lor de armament, conform unor surse concordante, o problemă crucială într-un moment în care cele două ţări sunt angajate în importante proiecte industriale comune în domeniul apărării, notează luni AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german, 'cele două ţări au procedat, în ianuarie, la o primă coordonare a procedurilor de export de arme în cadrul proiectelor comune' şi subiectul 'face obiectul unor discuţii între cele două capitale'.

Săptămânalul german Der Spiegel asigura sâmbătă că un acord a fost încheiat în acest dosar politic sensibil între cele două ţări în marja Tratatului de la Aachen.

La solicitarea AFP, serviciul de presă al premierului francez a asigurat că 'discuţiile continuă'. 'Această muncă este esenţială pentru realizarea proiectelor franco-germane de cooperare industrială' ce vizează produse destinate exportului, au indicat surse ale guvernului francez.

Parisul şi Berlinul au convenit să dezvolte în comun un viitor tanc de luptă (Sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System - MGCS), precum şi un viitor sistem aerian de luptă (SCAF), care va combina un avion de nouă generaţie, rachete de croazieră şi 'roiuri' de drone.

Reglementate între Franţa şi Germania prin acordurile de la Debré-Schmidt din 1971 şi 1972, exporturile de armament au nevoie de undă verde din partea ţării producătorului. Or, Berlinul are o concepţie restrictivă în materie de exporturi de arme, notează agenţia de presă franceză.

'Acordurile Debré-Schmidt sunt incomplete, limitate şi nu acoperă problema componentelor', a comentat o sursă franceză.

'Obiectivul este de a împiedica o forţă de blocaj similară cu cea exercitată de Washington prin regulamentele americane privind comerţul cu arme (ITAR)', explică această sursă guvernamentală. Deoarece în prezent, 'un şurub german într-un sistem permite să fie luată ostatică vânzarea de armament'.

Potrivit blogului francez Secret Défense, Parisul şi Berlinul vizează în special introducerea unei reguli potrivit căreia 'orice material cu mai puţin de 20% din componente germane (după valoare) ar putea fi exportate liber de către Franţa fără a fi nevoie de un acord din partea Germaniei - şi invers'. Ministerul Apărării francez nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.