Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentar republican: Congresul nu poate continua să finanțeze Ucraina la nesfârșit

media.istockphoto.com
dolar

Congresul nu poate continua să finanțeze Ucraina la nesfârșit fără ca Biden să ne spună strategia sa pentru a pune capăt războiului. afirma Chris Steward, un parlamentar republican pentru foxnews.com. O mare parte a lumii a fost uimită de succesul neașteptat al armatei ucrainene împotriva agresiunii președintelui rus Vladimir Putin. Președintele ucrainean Zelensky și compatrioții săi ne-au reamintit că inima și curajul pot schimba uneori un câmp de luptă în moduri neașteptate.

Și, deși forțele ucrainene nu ar fi putut obține acest succes fără sprijinul militar și al serviciilor de informații occidentale - în special din partea SUA, deoarece prietenii noștri din Europa nu și-au respectat încă o dată angajamentele - ucrainenii au dat dovadă de un mare curaj. Acest curaj a forțat o nouă evaluare a amenințării rusești în Europa, pentru care ar trebui să fim cu toții recunoscători.

Dar acum, odată cu adoptarea de către Congres a unui ajutor suplimentar de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina, cred că a sosit momentul să punem o serie de întrebări critice. Care este strategia Americii în Ucraina? Care este obiectivul nostru? Putem atinge acest obiectiv fără a-l împinge pe Putin să folosească, după propriile sale cuvinte, "toate mijloacele disponibile" de care dispune?

Comandantul nostru șef nu a răspuns încă la niciuna dintre aceste întrebări. Cred că este iresponsabil să cheltuim 12 miliarde de dolari - și un total cumulat de cel puțin 54 de miliarde de dolari - pentru a finanța un efort care nu are un final definit.

Am sprijinit cu mândrie fiecare efort de susținere a poporului iubitor de libertate din Ucraina și sunt mândru de rolul semnificativ al Americii în succesul lor împotriva lui Putin. Dar peisajul acestui război nu mai este ceea ce era acum două luni, cu atât mai puțin atunci când cizmele rusești au pășit pentru prima dată pe teritoriul ucrainean. Acest lucru necesită o schimbare de strategie sau, cel puțin, clarificarea strategiei noastre.

Comitetul editorial al New York Times - o voce care rareori și cu reticență îl critică pe președintele Joe Biden - a scris în luna mai despre pachetul nostru de ajutor de urgență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina și despre probabilitatea ca Rusia să amenințe că va folosi arme nucleare. "Acestea sunt costuri extraordinare și pericole serioase", scria consiliul editorial. "Și totuși, există multe întrebări la care președintele Biden nu a răspuns încă pentru publicul american în ceea ce privește implicarea continuă a Statelor Unite în acest conflict."

Zelensky a declarat recent că Ucraina va recuceri Crimeea prin orice mijloace necesare. Dar este important de remarcat că Crimeea - care a fost recunoscută de Rusia ca parte a Rusiei din 2014 - are mult mai multe legături istorice și culturale cu Rusia decât cu Ucraina. Putin ar considera, fără îndoială, o acțiune ofensivă în Crimeea ca fiind un act de război pe teritoriul rusesc.

Împărtășim acest obiectiv cu Zelensky? Dacă da, Biden trebuie să explice poporului american de ce este necesar să se angajeze zeci de miliarde de dolari în plus în asistență economică și militară directă. Mai mult, el trebuie să pregătească poporul american pentru o afacere lungă și sângeroasă în care nu este doar posibil, ci și probabil că vom asista la o implicare directă a americanilor și a NATO. Putin pur și simplu nu va pierde Crimeea fără a extinde războiul.

Dacă poporul american pare reticent la un astfel de angajament, poate pentru că încă ne confruntăm cu consecințele unui conflict lung și costisitor în Afganistan, în timpul căruia, sub conducerea acestui președinte, am cunoscut una dintre cele mai umilitoare retrageri din istoria americană.

Sau obiectivul nostru este să ajutăm Ucraina să își recupereze teritoriul de dinainte de februarie? Dacă da, trebuie să recunoaștem două realități. În primul rând, chiar și acest obiectiv mai limitat se va dovedi a fi o întreprindere lungă și violentă. Și în al doilea rând, un efort prelungit de a expulza toate forțele rusești din estul Ucrainei va crește în continuare probabilitatea ca SUA să fie atrase într-un conflict direct cu Rusia.

Domnia lui Putin - și ego-ul său - pot supraviețui unui război ratat, dar nu și unei umilințe totale din partea lui Zelenskyy și a Statelor Unite. Vedem deja semne ale disperării sale, deoarece a mobilizat recent încă 300.000 de soldați și a făcut o altă amenințare nucleară.

Este clar că escaladarea sa este un semn de slăbiciune, nu de putere. Dar un animal este cel mai periculos atunci când este rănit și pus la colț - amenințările sale trebuie luate în serios.

Concluzia, totuși, este că rolul Americii în acest război este mult prea ambiguu. A trecut prea mult timp și s-au cheltuit prea mulți bani pentru ca misiunea noastră să rămână neclară. Faptul că Biden lasă atâtea întrebări fără răspuns - și că Congresul aprobă miliarde de dolari suplimentari din banii contribuabililor în timp ce acestea rămân fără răspuns - este un deserviciu adus atât poporului ucrainean, cât și celui american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.