Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari din 25 de ţări, inclusiv România, cer autorităţilor din Myanmar să apere minoritatea rohingya

myanmar

Reţeaua Elie Wiesel face apel la autorităţile politice şi militare din Myanmar şi "mai ales" la lidera ţării, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, să-i apere pe membrii minorităţii rohingya şi să nu-i supună sau să accepte supunerea lor la persecuţii. Apelul, făcut public vineri la Paris, este semnat de 149 membri de parlamente naţionale şi de 48 de membri ai Parlamentului European, între care eurodeputatul român de etnie maghiară Csaba Sógor (UDMR).

Semnatarii apelului le cer totodată autorităţilor naţionale europene şi conducerii Uniunii Europene să exercite presiuni pentru protejarea minorităţii rohingya. "Statul Myanmar are responsabilitatea de a-şi proteja populaţia. De aceea, facem apel la autorităţile militare şi politice, şi mai ales la Aung San Suu Kyi, să pună capăt imediat violenţelor cu care se confruntă minoritatea rohingya, să organizeze ajutor umanitar şi revenirea în ţară a celor care au fugit din calea violenţelor, precum şi să respecte şi să facă respectate drepturile tuturor", se arată în document.

Legislatorii europeni subliniază că "statele europene şi Uniunea Europeană au responsabilitatea de a lua măsuri pentru a asigura apărarea populaţiilor aflate în pericol, indiferent unde se află. De aceea, cerem să se facă presiuni asupra autorităţilor din Myanmar pentru a proteja viaţa şi respectarea drepturilor rohingya". Coordonatorul reţelei, Benjamin Abtan, preşedintele reţelei antirasiste European Grassroots Antiracist Movement (EGAM), se întreabă retoric în text "cât timp va mai fi lumea, din nou, martora unor atrocităţi în masă fără să se implice?", pentru a conchide că "trebuie să se pună capăt epurării etnice a minorităţii rohingya, chiar acum, prin orice mijloace", conform Agerpres.

Creată în 2016, Reţeaua Elie Wiesel este cea mai mare reţea de parlamentari din Europa, având peste 200 de membri de diferite orientări politice, din 25 de parlamente naţionale şi din Parlamentul European, cu scopul de a promova drepturile omului şi democraţia şi de a preveni atrocităţile în masă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.