stiripesurse.ro

 
DESCARCA APLICATIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
FII LA CURENT CU STIRILE DIN CATEGORIA TA PREFERATA: URMARESTE-NE

Parlamentarii APCE, 'preocupaţi' de Legea Educaţiei din Ucraina, care ar putea afecta minorităţile naţionale

consiliul europei

Parlamentarii din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-au declarat joi 'preocupaţi' în legătura cu recenta Lege a Educaţiei din Ucraina, menită să consolideze predarea în limba ucraineană şi care ar putea aduce atingere drepturilor minorităţilor ce locuiesc în Ucraina, informează AFP.

Această lege 'atrage după sine o reducere prea puternică a drepturilor până acum recunoscute ale 'minorităţilor naţionale' în ceea ce priveşte învăţământul în limba lor maternă' şi 'nu pare să găsească un echilibru potrivit între limba oficială şi limbile minorităţilor naţionale', a estimat într-o rezoluţie Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Potrivit parlamentarilor APCE, 'atunci când statele iau măsuri pentru a promova limba oficială, acestea trebuie să nu contravină măsurilor menite să protejeze şi să promoveze limbile minorităţilor naţionale'. 'Dacă acest lucru nu se respectă, rezultatul va fi asimilarea şi nu integrarea', atenţionează APCE.

Noua lege a educaţiei introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, şi anume ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV

AFP aminteşte că această lege a stârnit proteste din partea Ungariei - care a ameninţat Kievul că va bloca orice progres în 'procesul său de integrare europeană' - dar şi a României şi Rusiei. Miercuri, în cadrul deplasării sale la Strasbourg, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat în faţa parlamentarilor europeni susţinerea pentru această lege, estimând că ea nu va afecta 'dreptul de a învăţa limbile minorităţilor la nivelul cerut', conform Agerpres.

Cu toate acestea, 'este inacceptabil ca acei copii proveniţi din minorităţi naţionale din Ucraina să nu cunoască în mod adecvat limba ucraineană', a adăugat preşedintele Ucrainei. Kievul a promis că va modifica noua sa Lege a Educaţiei în urma concluziilor 'Comisiei de la Veneţia', un grup de experţi ai Consiliului Europei ce ar urma să se pronunţe până la sfârşitul anului asupra conformităţii acestei legi cu principiile fundamentale ale organizaţiei paneuropene, a amintit liderul ucrainean. APCE şi-a exprimat regretul că acest demers 'nu a fost întreprins înainte de adoptarea legii'.


CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.