Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii juriști au votat: Jandarmii vor putea să constate comiterea unei fapte penale şi să înştiinţeze procurorii

www.pressone.ro
actriță jandarmi Cluj LGBT

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, un proiect care modifică mai multe legi stabilind competenţe mai mari pentru jandarmi, în sensul că aceştia vor putea să constate că s-a comis o faptă penală şi să înştiinţeze autoritatea competentă, adică procurorul.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, a Legii nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare, Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi a OUG nr.20/2009 prevedea iniţial ca jandarmii să aibă atribuţii de organe de urmărire penală, dar aceasta a fost schimbată de Comisia juridică, scrie agerpres.ro.

Citește și: Instituția care oferă cele mai mari salarii din țară și-a triplat numărul de angajați! Fiica președintelui, printre salariați!

"S-a venit cu o idee total deplasată, să facă din toţi jandarmii organe de urmărire penală, ceea ce nu este corect. Avem o instituţie, Poliţia judiciară, care este compusă din poliţişti care se scot din efectivele Poliţiei şi au această activitate de urmărire penală. Or, s-a dorit a se modifica legea Poliţiei judiciare şi să facă din tot jandarmul organ de urmărire penală pe domeniul unde el are activitate, dacă este paznic undeva, el urmăreşte penal acolo ceva", a explicat deputatul UDMR, Marton Arpad, membru al comisiei.

El a spus că, în prezent, legea prevede că orice poliţist care nu face parte din Poliţia judiciară are dreptul şi obligaţia să constate orice faptă penală la care el este prezent.

Citește și: PRO TV a încasat-o bine de tot! Din ce motiv a fost amendată televiziunea din Pache – suma este considerabilă

"Propunerea mea s-a referit să nu facem din toţi jandarmii organe de urmărire penală, ci să includem în acest articol şi să le spunem că orice poliţist şi jandarm, dacă este prezent, constată că s-a comis o faptă penală şi înştiinţează autoritatea competentă, adică procurorul şi pe urmă Poliţia judiciară îşi intră în atribuţii. Am dat doar acea competenţă jandarmilor care nu exista şi de care era nevoie", a menţionat Marton Arpad, precizând că această propunere a fost aprobată de comisie.

Astfel, dacă la un miting se constată că o persoană a făcut anumite fapte penale, jandarmii imediat înştiinţează procuratura, a adăugat deputatul UDMR.

Citește și: Senatul a spus „DA” la split TVA! Reacția lui Traian Băsescu

Comisia juridică şi cea pentru apărare trebuie să întocmească un raport comun pe acest proiect de lege. Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.