Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul a deschis dezbaterea pentru Brexit: Precizări de la Londra

pixabay.com
brexit

Parlamentul de la Londra a deschis, marţi la prânz, dezbaterile asupra proiectului de lege care vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit Reuters şi AFP.

''Acesta nu este un proiect de lege pentru a afla dacă Marea Britanie trebuie sau nu să părăsească UE ori modul în care trebuie să o facă. Este vorba pur şi simplu de a aplica o decizie deja luată'', a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, în deschiderea dezbaterii din Camera Comunelor, scrie agerpres.ro.

Citește și: SCENE ȘOCANTE într-o casă din Brașov: ORORILE unui pensionar asupra fiicei minore a fostei sale concubine

Intitulat 'Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)', documentul, extrem de succint, le cere parlamentarilor să-i ''confere prim-ministrului puterea de a notifica, potrivit articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenţia Regatului Unit de a se retrage din UE''.

Textul va fi examinat marţi şi miercuri în camera inferioară a legislativului britanic înaintea altor trei zile de dezbateri - 6, 7 şi 8 februarie - care se vor încheia cu un vot. Deşi proiectul de lege este scurt şi ar putea, teoretic, să fie aprobat rapid, aşa cum doreşte executivul britanic, el a antrenat deja depunere a cinci 'amendamente avizate' care vizau 'uciderea sa din faşă', adaugă AFP.

Citește și: BOMBĂ Ce urma să i se întâmple lui Kim Kardashian la Paris: Declarațiile șocante ale unui jefuitor

Premierul conservator Theresa May s-a angajat să lanseze 'divorţul' de UE până la finalul lunii martie 2017 şi să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul.

Deputaţii conservatori au primit dispoziţia de a rămâne la dezbateri până la miezul nopţii, ora prevăzută pentru încheierea dezbaterilor de marţi, pentru a evita ca parlamentarii partizani ai rămânerii ţării în UE să profite de o Cameră a Comunelor pe jumătate goală pentru a aproba unul dintre amendamentele respective, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

Citește și: FALIMENT în Formula 1, o echipă s-a retras: În circuitul din 2017 vor evolua doar 10 echipe

Două amendamente solicită ca proiectul de lege să nu fie examinat întrucât el ''nu garantează în mod particular viitoarea apartenenţă a Regatului Unit la piaţa unică' europeană. Un alt proiect aduce ca argument faptul că parlamentele regionale nu vor fi consultate cu privire la activarea articolului 50, iar în al patrulea motivul este absenţa unei 'cărţi albe' privind strategia Theresei May.

Potrivit cotidianului britanic The Times, şefa guvernului britanic va declanşa Brexit-ul la 9 martie, dată ce coincide cu desfăşurarea Consiliului European din Malta. May doreşte ca legislaţia prin care se permite declanşarea articolului 50, care dă startul negocierilor oficiale privind ieşirea unei ţări din UE, să fie aprobată de parlamentul de la Londra la 7 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.