Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul bulgar a susţinut o moţiune pentru revocarea preşedintelui său Nikola Mincev

stirileprotv.ro
Bulgaria steag

Parlamentul bulgar a susţinut joi o moţiune pentru revocarea preşedintelui său Nikola Mincev (Continuăm Schimbarea), înaintată de fostul partid cu care împărţea puterea Există un Astfel de Popor, cu sprijinul fostei formaţiuni de guvernământ GERB, Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF) şi Vazrajdane. Acestea susţin că Mincev a încălcat Constituţia şi regulile de procedură ale Parlamentului şi împiedică activitatea legislativă normală şi controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului.

Moţiunea de revocare a primit 125 de voturi pentru, 113 împotrivă şi o abţinere (din partea lui Mincev însuşi).

În conformitate cu regulamentul de procedură al Parlamentului, vicepreşedintele Adunării Naţionale Miroslav Ivanov (Continuăm Schimbarea) va fi şef interimar al Parlamentului în locul lui Mincev. Un nou preşedinte al Adunării Naţionale trebuie ales în 14 zile de la demiterea lui Mincev din funcţie.

Mincev a fost întâmpinat cu ovaţii când a intrat în sala de plen. Prim-ministrul Kiril Petkov şi ministrul de finanţe Asen Vasilev au fost în sală pentru a-l susţine, potrivit Agerpres.ro.

În timpul dezbaterii asupra moţiunii, Petkov a spus: "Aceasta este forţa din culise cu care ne luptăm în fiecare zi". El a avut un mesaj pentru fiecare dintre partidele care susţin demiterea lui Mincev. El s-a adresat GERB spunând că acest lucru nu va determina Guvernul să renunţe şi să înceapă să negocieze cu ei. El a declarat Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi că moţiunea nu va face ca Guvernul să trimită mai puţine alerte asupra neregulilor la Parchetul European sau să nu mai vorbească despre deputatul Delian Peevski (MRF). El s-a adresat Vazrajdane declarând că ştie că printre ei există oameni conştienţi de rolul lor istoric în acest moment, dar că ei sunt sub presiunea "Există un Astfel de Popor" pentru a vota pentru înlocuirea lui Mincev şi să devină parte a trădării.

Andrei Ghiurov, şeful grupului parlamentar "Continuăm Schimbarea", partidul prim-ministrului Petkov, a spus că "mafia revendică statul".

Lidera Partidului Socialist Bulgar şi ministru al economiei, Kornelia Ninova, a declarat că motivele moţiunii de revocare sunt formale, superficiale şi manipulative. Referindu-se la ceea ce ea a descris ca fiind o coaliţie între Există un Astfel de Popor, GERB, MRF şi Vazrajdane, Ninova a spus: "S-ar putea să ne atace, ar putea să-l înlăture pe dl Mincev din funcţie, dar important este să continuăm. Nu vă temeţi, nu vă daţi bătuţi, până la urmă oamenii vor evalua cine are dreptate şi cine greşeşte în această bătălie".

Vicepreşedintele Parlamentului, Atanas Atanasov (Bulgaria Democratică, care împarte puterea) a declarat că partidul său îl sprijină pe Mincev, a cărui demitere este dorită înaintea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului. Potrivit cuvintelor sale, acesta este începutul unei lovituri de lungă durată şi o abatere de la voinţa alegătorilor, pentru că Există un Astfel de Popor şi-a dorit locuri în cea de-a 47-a Adunare Naţională pentru a elimina modelul de guvernare al GERB, deşi acum sunt uniţi cu GERB.

Radostin Vasilev, ministrul sportului în exerciţiu şi care a părăsit "Există un Astfel de Popor", i-a îndemnat pe parlamentari "să nu sprijine o lovitură de stat" şi a spus că statul este mai important acum decât orice altceva.

Şeful grupului parlamentar Există un Astfel de Popor, Toşko Iordanov, a declarat că Mincev este "foarte +cool+ ca persoană, dar comportamentul său profesional este patetic în anumite situaţii". Colegul lui Iordanov, Stanislav Balabanov, a spus că preşedintele Adunării Naţionale trebuie să fie independent, în timp ce Mincev a încălcat miercuri legea plenului, împiedicându-l pe ministrul de externe să divulge documente clasificate.

Lidera GERB în legislativ, Desislava Atanasova, a spus că cel mai bine ar fi pentru Parlament şi cetăţeni dacă în şedinţa de joi parlamentarii ar susţine demisia atât a lui Mincev, cât şi a guvernului. Mincev ar trebui demis, deoarece în cele şase luni în care a fost în funcţie a încălcat sistematic regulamentul de procedură al Adunării Naţionale.

Liderul MRF Mustafa Karadayi a declarat că dezbaterea de joi nu este despre calităţile personale ale lui Mincev, ci o dezbatere politică. "În situaţia în care ne aflăm, dl Mincev devine o victimă a corupţiei, a mafiei, a acţiunilor din culise şi a tuturor minciunilor (Guvernului) pe care le-am ascultat în ultimele câteva luni", a spus el. Cererea pentru demisia lui Mincev este rezultatul firesc al pierderii majorităţii parlamentare de către Guvern, iar următorul rezultat natural va fi aprobarea demisiei Guvernului de către Parlament, a argumentat Karadayi.

Liderul Vazrajdane Kostadin Kostadinov a spus că până marţi Mincev a avut sprijin pentru ca era echilibrat şi imparţial, dar el a pierdut acest sprijin când a făcut publică o şedinţă ce trebuia să aibă loc cu uşile închise pentru ca parlamentarii să discute despre documente clasificate. Votul de joi asupra revocării este un pas către un proces politic normal care îşi va găsi concluzia logică săptămâna viitoare (când Parlamentul va vota moţiunea de cenzură a GERB la adresa Guvernului). Bulgaria se îndreaptă către noi alegeri, care vor juca rolul unui referendum asupra euro, Rusiei şi NATO, a adăugat Kostadinov.

Adresându-se parlamentarilor la finalul dezbaterii, Mincev a spus că adevăratul motiv al moţiunii de revocare coincide cu cel al moţiunii de cenzură la adresa Guvernului: există o nouă majoritate în sala de plen. El a făcut referire la Există un Astfel de Popor, GERB, MRF şi Vazrajdane. Potrivit cuvintelor sale, el a intrat în politică şi în Adunarea Naţională cu dorinţa de a aduce schimbarea. Majoritatea parlamentară nou formată nu aduce schimbare, de fapt, va păstra ferm modelul actual, a argumentat Mincev.

Abordat pentru comentarii după ce Parlamentul a votat pentru revocarea lui Mincev din funcţie, prim-ministrul Petkov a declarat jurnaliştilor că Continuăm Schimbarea nu se teme de alegeri deoarece cei care au urmărit dezbaterea de joi au putut vedea clar ce s-a întâmplat. "Încep să se ridice draperiile". Întrebat dacă va renunţa la "lupta sa pentru acest guvern", Petkov a spus că nu o va face, adăugând că el crede că încă mai sunt oameni decenţi în Parlament. El i-a descris drept oameni prinşi între frică şi conştiinţa că Bulgaria nu ar trebui să intre într-o criză politică şi alegeri constante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.