Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Bulgariei ratifică acordurile privind executarea contractului pentru 8 avioane F-16 Block, echipamente şi armament

coe.int
bulgaria

Parlamentul Bulgariei a votat miercuri, cu 159 voturi pentru, 45 împotrivă şi 3 abţineri, pentru ratificarea definitivă a două acorduri legate de executarea unui contract pentru achiziţionarea primului lot de opt avioane de luptă F-16 Block 70 şi a echipamentelor şi armamentului aferent. Proiectul de lege a fost adoptat în două lecturi.

Unul dintre acorduri este încheiat între Ministerul bulgar al Apărării şi Federal Reserve Bank of New York (FED/NY). Un alt acord este încheiat între Ministerul bulgar al Apărării, Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a SUA (DSCA) şi FED/NY şi se referă la anumite conturi legate de finanţarea programului american Foreign Military Sales de către guvernul bulgar, potrivit Agerpres.

În conformitate cu acordurile, costul estimat urmează să fie depus într-un cont de fond fiduciar al guvernului federal pentru toate contractele bulgare de achiziţie de echipamente în cadrul programului Foreign Military Sales (FMS).

Programul FMS face posibil ca o parte din fondurile plătite de Bulgaria să fie depuse şi investite prin intermediul conturilor bancare şi de investiţii la FED/NY şi să genereze venituri pentru statul bulgar. Suma fondurilor care ar putea fi transferate în acest mod va fi stabilită de către DSCA. În mod normal, fondurile sunt investite în depozite overnight şi în bonuri de trezorerie federale cu scadenţă variabilă. Fondurile care acoperă decontările curente în cadrul proiectului pentru următoarele 90 de zile trebuie să fie menţinute în contul fondului fiduciar.

La 11 iulie 2019, Bulgaria a contractat achiziţia de la Lockheed Martin din SUA a opt avioane multirol F-16 Block 70 şi suportul aferent, muniţii, rachete Sidewinder AIM 9X Block II şi materiale şi servicii asociate, la un preţ de 1,2 miliarde de dolari. Primele două avioane urmau să fie livrate la mijlocul anului 2023, iar ultimele două în primul trimestru al anului 2024, însă COVID-19 a întârziat implementarea proiectului.

Dezbaterea

Rumen Ghecev, deputat din partea ''BSP pentru Bulgaria'': Această tranzacţie este neprofitabilă pentru statul bulgar, contractul este umilitor şi pune în pericol forţele aeriene bulgare şi securitatea ţării noastre. Până acum nu s-a fabricat nimic, banii sunt acolo şi sunt investiţi şi reinvestiţi de SUA, acesta este un contract ruşinos. Începând de astăzi, execuţia este întârziată cu mai mult de doi ani, am pierdut sute de milioane de dolari, iar Forţele Aeriene vor rămâne probabil fără avioane anul viitor. Statul bulgar va câştiga alune de pe urma acestei tranzacţii, este o manevră de PR jalnică. Prin deschiderea acestui cont, legăm bugetul Ministerului Apărării de cel al SUA, banii nu sunt acolo pentru a acoperi datoriile americane şi nici avioanele nu sunt acolo.

Nikolai Drencev, deputat din partea Văzrajdane: De facto, am cumpărat o promisiune. Acest lucru este deosebit de tragic în contextul stării proaste a Forţelor Aeriene bulgare. Am însărcinat Ministerul Apărării să speculeze cu banii contribuabililor bulgari. Nu văd care este locul şi rolul apărării bulgare în această tranzacţie. Aceasta este încă o batjocură la adresa aviaţiei şi apărării noastre militare. Nu ar trebui să conferim funcţii extrinseci Ministerului Apărării.

Preşedintele Comisiei parlamentare de apărare, Hristo Gadzhev, deputat GERB-UDF: Conform estimărilor Ministerului Apărării şi ale băncii centrale, Bulgaria a pierdut până în prezent aproape 20 de milioane de leva din cauza acestei întârzieri de peste un an şi jumătate. Nimeni nu a luat nicio măsură. Proiectul de lege a fost depus în Adunarea Naţională de trei ori, dar nu s-a făcut nimic şi nu a fost ratificat. Banii care au fost creditaţi pentru executarea contractului din 2019 vor fi mutaţi într-un depozit într-o bancă, astfel încât să genereze lichidităţi şi să ne aducă un profit. Se aşteaptă ca Banca Rezervei Federale a SUA să majoreze ratele dobânzilor la depozite în orice moment.

Atanas Slavov, deputat al Bulgariei Democratice: Faptele nu trebuie denaturate. Bulgaria Democratică va continua să susţină necesitatea de a moderniza nu doar aviaţia militară, ci şi Forţele Terestre şi Marina. Am stabilit condiţia ca cel puţin 2% din PIB să fie bugetat pentru apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.