Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul ceh ratifică un tratat în domeniul apărării pentru consolidarea relaţiilor cu SUA

dw.com
parlament cehia

Parlamentul ceh a ratificat miercuri un tratat în domeniul apărării care încadrează o prezenţă militară americană pe teritoriul ceh, întărind legăturile între cele două ţări membre ale NATO, relatează Reuters.

Orice decizie concretă privind autorizarea intrării trupelor americane va necesita totuşi o nouă aprobare din partea parlamentului ceh.

"Acordul este în întregime în interesul nostru naţional şi aş vrea să subliniez că el este dovada că relaţiile noastre cu SUA sunt de acum la un nivel foarte ridicat", a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernochova în camera inferioară a parlamentului înaintea votului, potrivit Agerpres.

"Aceasta este important în special, ţinând seama de situaţia securităţii actual, în timp ce, din nefericire, la câteva sute de kilometri de frontiera noastră de est o agresiune militară rusă brutală are loc, iar Europa este ameninţată de cel mai mare conflict militar după al Doilea Război Mondial", a afirmat ea.

Camera superioară a parlamentului de la Praga a votat deja acordul de cooperare în materie de apărare, în timp ce camera inferioară l-a aprobat miercuri, urmând ca după aceasta preşedintele Petr Pavel, general în rezervă al NATO, să-l promulge.

Nu se ştie când va semna el acordul, care a fost susţinut miercuri de principalul partid de opoziţie ANO, alături de coaliţia aflată la putere din cinci partide de centru-dreapta. Partidul Democraţiei Directe, partid de opoziţie de extremă dreapta, a fost singurul partid care a votat împotrivă.

Cadrul unei eventuale prezenţe militare americane enumeră instalaţiile militare pe care trupele americane le vor putea să le utilizeze şi tratează probleme precum jurisdicţia asupra trupelor străine, impactul asupra mediului şi regulile de utilizare a vehiculelor.

Republica Cehă, a 25-a ţară membră a NATO care încheie un astfel de acord, a achiziţionat elicoptere de atac şi multirol din SUA şi intenţionează de asemenea să cumpere 24 avioane de luptă F-35.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.