Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul confirmă deciziile lui Zelenski: Șeful SBU și procurorul general al Ucrainei, demiși cu o largă majoritate

zekenski bakanov

Parlamentul ucrainean a confirmat revocarea din funcție a lui Ivan Bakanov și a Irinei Venediktova. A existat o confuzie atunci când, duminică seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că i-a demis pe cei doi, însă luni un consilier prezidențial a declarat că aceștia au fost suspendați. Rada Supremă a confirmat astăzi demiterile.

David Arakhamia, un deputat ucrainean, a declarat pe Telegram: „Rada Supremă a Ucrainei a votat pentru încetarea atribuțiilor Irinei Venediktova în calitate de procuror general al Ucrainei. Venediktova va rămâne în continuare parte a echipei. Experiența ei va servi statului la un nou loc, care trebuie întărit cu manageri și angajați competenți. Așteptăm vești despre numirile de personal pe frontul diplomatic și vă mulțumim pentru activitatea dumneavoastră.”

Şeful SBU, Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, a fost suspentat din funcție duminică, parlamentul de la Kiev confirmând decizia marţi.

Volodimir Zelenski a lansat o amplă campanie de curăţare la nivelul conducerii serviciilor de informaţii şi parchetelor ca răspuns la un număr mare de dezertări în tabăra forţelor ruse de ocupaţie.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat marţi că Federaţia Rusă şi-a implantat agenţi timp de 30 de ani în Ucraina, extinzând şi consolidând reţelele acestora, de aceea statul ucrainean se confruntă astăzi cu o situaţie complicată, potrivit Unian.

Demiterea lui Ivan Bakanov din funcţia de şef al SBU a fost aprobată de 265 de deputaţi, faţă de minimul necesar de 226 de voturi, iar cea a Irinei Venediktova, de la conducerea Parchetului General, de 264 de parlamentari, au indicat pe Telegram deputaţii Oleksii Goncearenko şi Iaroslav Jelezniak, notează AFP.

Înlocuirea celor doi lideri înalţi responsabili a fost anunţată duminică seara de şeful statului, care le-a reproşat eforturi insuficiente în materie de luptă împotriva spionilor ruşi şi a colaboraţioniştilor care acţionează în favoarea Moscovei, care a lansat o invazie în Ucraina pe 24 februarie.

Zelenski anunţase luni o 'revizuire de cadre' în cadrul SBU, în timp ce cel puţin trei înalţi responsabili ai acestui serviciu au fost suspectaţi de înaltă trădare în ultimele luni.

'Toată lumea aştepta' de la responsabilii demişi 'rezultate mai tangibile' în ceea ce priveşte 'curăţarea de colaboraţionişti şi trădători' infiltraţi în structurile lor, a detaliat luni şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale, Andrii Smirnov.

Preşedintele ucrainean însuşi recunoscuse că au fost declanşate 651 de urmăriri penale pentru înaltă trădare şi colaboraţionism, fiind vizaţi în special responsabili ai parchetelor. Peste 60 de procurori şi ofiţeri SBU au rămas în teritoriul ocupat şi acţionează împotriva Ucrainei, a mai afirmat Zelenski.

În acest context, publicaţia ucraineană Focus menţionează cazul fostului şef al SBU responsabil pentru Crimeea, Oleg Kulinici, care - potrivit anchetei - se afla în solda serviciilor secrete ruse, ceea ce a permis armatei ruse să cucerească rapid regiunea Herson şi să încercuiască Mariupol. Un alt exemplu evocat de Focus este cel al ex-şefului de securitate internă al SBU, Andrei Naumov. Acesta a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de începerea războiului, a fost acuzat de înaltă trădare şi reţinut în Serbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.