Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul elen ar putea vota astăzi planul de austeritate

grecia

La Atena, premierul elen Alexis Tsipras încearcă să își convingă partenerii de coaliție guvernamentală să voteze în Parlament planul de austeritate acceptat la Bruxelles.

Planul de austeritate ar putea fi votat astăzi, pe fondul nemulțumirii populației, scrie rfi.ro. Este o etapă obligatorie pentru începerea negocierilor pentru al treilea program de susţinere financiară din partea instituțiilor internaționale.

Propunerile lui Tsipras înseamnă, între altele, creșterea TVA şi reducerea pensiilor, măsuri contrare promisiunilor partidului său de guvernământ, Syriza. Analiștii politici nu exclud o remaniere a cabinetului elen sau chiar formarea unui nou guvern.

Într-un interviu la televiziunea publică elenă, Alexis Tsipras a apărat acordul de principiu încheiat cu creditorii internaționali, spunând că deși a fost ”o noapte rea pentru Europa” și că acordul a fost ”impus” Greciei, înțelegerea a salvat Atena de la ieșirea din euro, iar acordul trebuie implementat.

”Îmi asum integral responsabilitatea pentru greșeli și pentru treceri cu vederea și pentru responsabilitatea de a semna un text în care nu cred, dar pe care sunt obligat să îl implementez”, a declarat Tsipras. El a mai spus că a luptat să evite tăierea salariilor și pensiilor, adăugând că ajustările fiscale convenite în acord sunt mai blânde decât ajustarile convenite în trecut.

Tsipras, care se confruntă cu nemulțumiri puternice în partidul său Syriza din cauza acordului, a declarat că Grecia trebuie să respecte ajustările fiscale convenite la Bruxelles și a adăugat că intenționează să își ducă la capăt mandatul de 4 ani, excluzând organizarea de alegeri anticipate.

”Nu voi scăpa de aceste responsabilități și voi încerca să îmi pun în aplicare programul politic pe o perioadă de patru ani”, a spus premierul grec.

În acest timp, fostul ministru de finanțe grec, care a demisionat acum o săptămână, își arată nemulțumirea și chiar furia în articolele pe care le publică pe blog și în interviurile oferite mass-media legat de acest acord. ”Un nou Tratat de la Versailles bântuie Europa”, a comentat el online. Nu este pentru prima dată când folosește această expresie, pe care a mai utilizat-o cu ocazia primei ”salvări” a Greciei, în primăvara lui 2010.

În aceeași postare pe blog, Varoufakis estimează că maniera în care premierul Tsipras a fost tratat de cei 28 de lideri europeni arată că niciodată până acum ”Uniunea Europeană nu a luat decizii care să dăuneze proiectului de integrarea europeană”. Declarația finală a summitului de urgență nu a avut nimic de-a face cu economia, scrie Varoufakis, nici cu grija pentru vreun program de reforme care să ajute Grecia, să iasă din dificultățile cu care se confruntă. A fost o simplă manifestare a unei politici de umilire, care anulează complet suveranitatea națională. Este tragic, concluzionează Varoufakis pe blogul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.