Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul entităţii autonome sârbe din Bosnia iniţiază procesul separatist, dar cu termene prelungite

dw.com
Milorad Dodik

Parlamentul entităţii autonome sârbe din Bosnia a început miercuri dezbaterea unei legi de creare a unui sistem judiciar propriu separat de cel central, o măsură anticonstituţională şi care este prima dintr-un plan separatist al liderului politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, transmite agenţia EFE.

Legea, a cărei adoptare este aşteptată joi, va crea un consiliu însărcinat cu numirea judecătorilor şi procurorilor, astfel că Republica Srpska ar recupera o competenţă cedată statului central în 2004.

Totuşi, Milorad Dodik a frânat procesul separatist prin anunţul său că, după aprobare, această lege va intra în vigoare abia peste un an şi acel consiliu va începe să funcţioneze alte trei luni mai târziu.

Dodik, care în prezent exercită funcţia de membru sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei, pare să beneficieze de sprijinul Rusiei şi este acuzat de opoziţie că a lansat planul separatist doar pentru a atrage voturi la alegerile din octombrie. El a ameninţat că va crea de asemenea o armată şi un sistem fiscal propriu al entităţii sârbe.

Adunarea Republicii Srpska a dat pe 10 decembrie guvernului acestei entităţi un termen de şase luni pentru a organiza legal separarea a trei instituţii comune de bază ale statului bosniac, respectiv armata, justiţia şi fiscul.

Conform Constituţiei bosniace, entităţile care formează Bosnia-Herţegovina, respectiv entitatea sârbilor (Republica Srpska) şi federaţia croato-musulmană, nu pot prelua unilateral competenţe cedate instituţiilor centrale, potrivit Agerpres.ro.

Statele occidentale sunt îngrijorate că planurile secesioniste ale sârbilor bosniaci au ridicat tensiunea etnică din Bosnia la niveluri fără precedent după războiul civil din anii '90.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.