DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Parlamentul European a aprobat suplimentar în valoare de 47,5 miliarde euro pentru cele mai defavorizate persoane din UE

parlamentul european

Comisia Europeană a salutat, joi, decizia Parlamentului European de a vota acordul politic la care au ajuns colegiuitorii cu privire la propunerea Comisiei de a furniza mai multe fonduri pentru sprijinirea celor mai defavorizate persoane din Europa în faza de redresare, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Statele membre ale UE vor putea utiliza în curând fonduri de 47,5 miliarde euro din pachetul "Asistenţă în materie de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei" (REACT-EU), care furnizează resurse suplimentare în vederea combaterii impactului social şi economic al pandemiei de COVID-19, pentru programe finanţate din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

FEAD oferă deja alimente, îmbrăcăminte şi alte tipuri de asistenţă materială de bază persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele şi finanţează activităţi de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. În medie, din 2014, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în băncile de alimente a crescut cu până la 50 % în comparaţie cu perioada anterioară pandemiei de COVID-19.

FEAD aduce o schimbare reală pe teren: de exemplu FEAD finanţează un program care oferă informaţii sanitare şi sociale unui număr de 1.700 de cetăţeni români deosebit de vulnerabili (inclusiv persoane fără adăpost şi şomeri) care locuiesc temporar în Suedia.

"Trebuie să dăm dovadă de solidaritate faţă de persoanele care se confruntă cu sărăcia şi cu excluziunea socială din cauza acestei crize şi care au nevoie urgentă de asistenţă. Salut acest acord, care le va permite statelor membre să direcţioneze măsurile de sprijin către cei care au cea mai mare nevoie de ele prin intermediul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Nu suntem cu toţii egali în faţa acestei pandemii, iar persoanele cele mai vulnerabile au mai mult de suferit", a declarat comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include o sumă de 47,5 miliarde euro pentru REACT-EU. Această iniţiativă pune la dispoziţie fonduri suplimentare pentru programele din cadrul politicii de coeziune aflate în curs de desfăşurare şi FEAD. Aceste fonduri pot fi cheltuite până la sfârşitul anului 2023, reducând astfel decalajul dintre răspunsul de urgenţă la criză şi redresarea pe termen lung sprijinită de noile programe din cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Ţările UE dispun de flexibilitate pentru a decide modul în care distribuie resursele suplimentare din cadrul REACT-EU între diferitele fonduri. Majoritatea statelor membre intenţionează să aloce o parte dintre aceste fonduri suplimentare către FEAD, ceea ce va permite programelor să ofere în continuare sprijin persoanelor care au cea mai mare nevoie de acesta.

Datorită modificării Regulamentului FEAD, rata de cofinanţare a UE poate ajunge acum până la 100%, pentru a garanta că statele membre dispun de mijloace financiare suficiente pentru a pune rapid în aplicare măsuri de sprijinire a celor mai defavorizate persoane. În plus, în conformitate cu REACT-EU, 11 % dintre resursele suplimentare pentru anul 2021 vor fi prefinanţate.

Acordul politic referitor la modificarea FEAD a fost aprobat de Parlamentul European. În ceea ce priveşte Consiliul UE, acordul politic a fost confirmat de statele membre în cadrul Coreper şi aşteaptă acum aprobarea finală de către Consiliu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.