Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European A RESPINS planul propus de Boris Johnson pentru Brexit

Brexit

Parlamentul European a respins joi ''în forma sa actuală'' planul propus de prim-ministrul britanic Boris Johnson pentru un acord privind termenii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, au avertizat joi reprezentanţii legislativului UE, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Comitetul PE pentru negocierile cu privire la Brexit ''nu crede că propunerile de ultim moment formulate de guvernul britanic pe 2 octombrie, în forma lor actuală, pot forma baza unui acord faţă de care Parlamentul European şi-ar putea da acordul'', indică acest grup, prezidat de eurodeputatul liberal belgian Guy Verhofstadt (Renew Europe).

Planul înaintat de Boris Johnson prevede ca Irlanda de Nord să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, dar ca această provincie să aplice în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, cu înfiinţarea unei ''zone de reglementare'' pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze.

Citește și: Descindere în forță la Otopeni, după ce Klaus Iohannis a fost văzut urcând într-un avion privat

''Propunerile nu tratează adevăratele probleme de soluţionat dacă plasa de siguranţă (irlandeză) va trebui eliminată, şi anume economia întregii insule, respectarea deplină şi integrală a Acordului din Vinerea Mare şi integritatea pieţei unice'', adaugă comunicatul PE.

''Propunerile Marii Britanii sunt insuficiente şi ne îndepărtează puţin mai mult de angajamentele şi obiective asumate în comun'', afirmă eurodeputaţii.

Aceştia sunt îngrijoraţi în special de propunerile referitoare la vămi şi la aspectele de reglementare, considerând că ''orice formă de control şi de verificare în interiorul şi în jurul frontierelor ar însemna sfârşitul schimburilor economice fluide (...) şi ar reprezenta un risc serios pentru procesul de pace''.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Decizia care răstoarnă condamnarea lui Liviu Dragnea

''În acelaşi timp, asemenea controale nu ar fi suficiente pentru a garanta protecţia consumatorilor şi a întreprinderilor din UE în orice circumstanţe, ceea ce ar putea aduce un prejudiciu important pieţei unice a Uniunii'', mai spun europarlamentarii.

Ei consideră de asemenea ''inacceptabil'' ca propunerile britanice să fie reglate în detaliu în cursul perioadei de tranziţie de 14 luni, ceea ce ar obliga Parlamentul European ''să-şi dea acordul faţă de protocol fără a-i cunoaşte toate implicaţiile''.

În sfârşit, comitetul din PE critică dreptul de consimţământ oferit Irlandei de Nord din cauza caracterului său ''incert, provizoriu şi unilateral'', reamintind că Adunarea Irlandei de Nord nu s-a întrunit de aproape trei ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.