Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European a solicitat recunoașterea Rusiei ca stat terorist: 'Vladimir Putin și autoritățile sale ar trebui să fie trași la răspundere'

infonews.ge
steag Rusia UE

Mai mulți deputați europeni care au luat parte la dezbaterile plenare extraordinare privind recunoașterea Rusiei ca sponsor de stat al terorismului au cerut să schimbe formularea subiectului de discuție și să recunoască Rusia ca stat terorist, cu toate consecințele juridice.

"Există două definiții ale terorismului. Primul este utilizarea deliberată a violenței extreme pentru a atinge obiectivele politice, al doilea este dat de atacurile combatanților asupra civililor în timpul conflictului armat. Escadrilele ruse de moarte l-au ucis pe președintele Ceceniei, Yandarbiev, în 2004, la Doha, l-au ucis pe Litvinenko la Londra folosind poloniu, au încercat să-l asasineze pe Skripal în Salisbury folosind "Novichok" - și acest lucru continuă. Știm cu toții ce face Putin orașelor ucrainene în acest moment. Prin urmare, Rusia îndeplinește ambele definiții", a declarat europarlamentarul Radosław Sikorski (Polonia), reprezentant al grupului politic al Partidului Popular European, în discursul său, relatează Ukrinform.ua.

În același timp, el a sesizat că Rusia nu se încadrează în definiția unui sponsor de stat al terorismului, deoarece toate aceste „crime nu au fost comise de o altă organizație finanțată de Rusia”. „Toate aceste asasinate și atacuri au fost comise de angajați cu normă întreagă ai serviciilor speciale rusești, adică chiar Federația Rusă. Pe baza acestui fapt, Rusia nu este un sponsor al terorismului, ci un stat terorist. Provocarea cu care ne confruntăm este să adoptăm o legislație, așa cum s-a făcut în Statele Unite, care va permite victimelor acestui terorism să solicite despăgubiri în detrimentul activelor statului rusesc. Iar acesta ar trebui să fie scopul acțiunilor noastre și al anunțului nostru, pe care intenționăm să-l facem", a subliniat Sikorski.

La rândul său, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, reprezentând grupul politic "Renew Europe", a enumerat „crimele de război” comise de Rusia după invazia sa în Ucraina în februarie 2022.

"Avem suficiente dovezi că Rusia comite un act de terorism de stat în timpul unui război agresiv împotriva Ucrainei? Da, într-adevăr este. În aceste momente, Rusia efectuează atacuri masive cu rachete asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii critice. Este suficient să ne amintim de atacurile din gara din Kramatorsk, de la teatrul din Mariupol, unde s-a indicat clar că copiii se ascundeau acolo. Orașe precum Mariupol, Volnovakha, Rubizhne, Popasna, Lyman și Severodonetsk au fost complet distruse. În unele dintre ele, în Bucha, în Izyum, au fost găsite gropi comune", a declarat deputatul lituanian.

El a amintit că în timpul agresiunii ruse au fost uciși peste patru sute de copii ucraineni, peste șapte sute mai mulți au fost răniți. În plus, ca urmare a „atacurilor teroriste rusești, peste 2700 de instituții de învățământ au fost distruse sau deteriorate.”

"Trebuie să includem Rusia pe lista statelor care sponsorizează terorismul. Putin și autoritățile sale ar trebui să fie trași la răspundere. Abia atunci va veni dreptatea", a spus Austrevicius.

Opinia sa a fost continuată de politiciana germană Viola von Cramon-Taubadel (Grupul Politic Verde/Alianța Liberă Europeană).

"Acum vorbim despre utilizarea criminală a violenței și terorismului împotriva populației civile. Exact asta este terorismul, când civilii sunt torturați, violați, uciși. Când mii de tone de cereale sunt confiscate, ceea ce condamnă națiuni întregi la foame. Când Putin își direcționează în mod deliberat rachetele și bombele împotriva civililor din Ucraina. Terorismul este atunci când amenință Ucraina și alte țări cu război nuclear. Nu vă ascundeți în tufișuri. Rusia lui Putin este un sponsor al terorismului în întreaga lume și trebuie să ne ocupăm de el exact așa cum avem de-a face cu toți teroriștii", a declarat von Cramon.

Anna Fotyga (Polonia), reprezentantă a grupului politic al conservatorilor și reformiștilor europeni, a declarat că susține ca definițian să fie adoptată și a enumerat mai multe zone în care au avut loc atrocități.

"Beslan, Dubrovka, Groznîi... Anna Politkovskaya, Nemțov, Litvinenko, Skripals... Georgia este, probabil, Smolensk. După aceea - Crimeea, Donbass, Lugansk și acum - întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv centralele nucleare. Avem nevoie de dovezi suplimentare? Susțin din toată inima definiția Federației Ruse ca stat terorist, în ciuda dificultăților prin care trebuie să trecem după aceea", a declarat politicianul european.

Un vot privind recunoașterea Rusiei ca sponsor al terorismului sau al unui stat terorist urmează să aibă loc în noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.