DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Parlamentul European cere garantarea dreptului lucrătorilor de a se deconecta digital de la lucru fără repercusiuni

online shopping

Parlamentul European cere un act legislativ al Uniunii care să garanteze lucrătorilor dreptul de a se deconecta digital de la lucru fără repercusiuni negative, potrivit news.ro.

Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să propună o lege care să le permită persoanelor care lucrează digital să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru. Legislaţia ar mai trebui să stabilească cerinţe minime pentru munca de la distanţă şi să clarifice condiţiile de muncă, orele de lucru şi perioadele de odihnă. Iniţiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu 472 voturi „pentru”, 126 „împotrivă” şi 83 abţineri, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Potrivit eurodeputaţilor, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariţia unei culturi de a fi „conectaţi în permanenţă”. Acest lucru are un impact negativ asupra echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată a angajaţilor. Munca de acasă a fost esenţială pentru a proteja anumite locuri de muncă şi companii în timpul crizei generate de COVID-19. Totuşi, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit şi ale unor exigenţe mai mari au condus la creşterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare şi de alte probleme legate de sănătatea fizică şi mentală.

Citește și: PSD pune tunurile pe PNL și USR: ‘Noi propunem un buget pentru dezvoltare, nu un buget pentru înghețare’

Eurodeputaţii consideră că dreptul de a se deconecta este un drept fundamental, care le permite lucrătorilor să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă, fie că e vorba de telefoane, corespondenţă electronică sau alte forme de comunicare digitală. Acest lucru se aplică inclusiv vacanţelor şi altor forme de concediu. Statele membre sunt încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a le permite lucrătorilor să îşi exercite acest drept, inclusiv prin acorduri colective între partenerii sociali. Statele trebuie să garanteze că lucrătorii nu vor fi supuşi discriminării, criticilor, concedierii sau altor măsuri nefavorabile din partea angajatorilor.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer ultimul scenariu! ‘Nu se pune problema’

Raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta) a declarat în urma votului: „Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili şi de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături şi să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală şi fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realităţi ale erei digitale”.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ponderea muncii la distanţă a crescut cu aproape 30%. Se preconizează că cifra va rămâne ridicată sau chiar va creşte pe viitor. Cercetările Eurofound indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod obişnuit de acasă să lucreze în plus faţă de cele maximum 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spaţiile de lucru ale angajatorilor. Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează şi în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-şi desfăşoară activitatea la birou.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.