Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European cheamă la relaţii 'mai strânse' între UE şi Taiwan

Operation World
Taiwan

Parlamentul European a chemat joi la o întărire a relaţiilor între Uniunea Europeană şi Taiwan prin studierea unui acord bilateral de investiţii, exprimându-şi în acelaşi timp 'via îngrijorare' legată de 'beligeranţa' Chinei faţă de această insulă, transmite AFP.

Eurodeputaţii au adoptat cu largă majoritate (580 de voturi pentru, 26 contra) un raport ce subliniază 'necesitatea urgentă de a lansa un studiu de impact în privinţa unui acord bilateral de investiţii între UE şi Taiwan', potrivit Agerpres.

Este evidenţiată importanţa relaţiei comerciale bilaterale, mai ales în privinţa tehnologiilor precum 5G sau a semiconductorilor.

Totodată, Parlamentul European îşi exprimă 'via îngrijorare faţă de continuarea beligeranţei militare, presiunile, exerciţiile de asalt, încălcările spaţiului aerian şi campaniile de dezinformare ale Chinei având ca ţintă Taiwanul'.

Eurodeputaţii mai cer 'Uniunii Europene să facă mai mult pentru a răspunde acestor tensiuni şi pentru a apăra democraţia taiwaneză'.

Insula are o guvernare proprie după victoria comuniştilor asupra părţii continentale a Chinei în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu drept parte a sa şi ameninţă cu recurgerea la forţă dacă Taiwanul îşi va proclama oficial independenţa.

În august, China şi-a rechemat ambasadorul din Lituania după ce aceasta a dat undă verde deschiderii unei reprezentanţe a Taiwanului pe teritoriul statului baltic.

Beijingul, care se opune oricăror relaţii oficiale între alte state şi autorităţile locale taiwaneze, a văzut în aceasta o provocare.

'Comisia Europeană trebuie să intensifice relaţiile între UE şi Taiwan şi să urmărească un parteneriat global cu această ţară. Lucrările referitoare la (...) acordul bilateral de investiţii cu autorităţile taiwaneze (...) trebuie să înceapă înainte de finalul acestui an', a declarat raportorul Charlie Weimers, eurodeputat suedez membru al Grupului conservatorilor şi reformiştilor europeni (dreapta eurosceptică).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.