Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European: Contribuabilii merită o protecţie eficace a bugetului UE şi a statului de drept

Parlamentul European

Parlamentul European a subliniat că propunerile recente ale Consiliului nu merg suficient de departe pentru a crea un instrument practic care să coreleze fondurile UE cu respectarea statului de drept, potrivit news.ro.

În cadrul dezbaterii în plen de luni, majoritatea eurodeputaţilor au criticat poziţia Consiliului privind „mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept”, adoptată săptămâna trecută, afirmând că nu oferă un instrument care ar putea fi activat în practică.

Având în vedere încălcările permanente ale principiilor statului de drept şi corupţia în unele ţări din UE, Uniunea le este datoare cetăţenilor şi contribuabililor săi cu o protecţie eficace a bugetul UE. Preşedinţia germană a Consiliului şi Comisia Europeană au fost criticate de unii eurodeputaţi pentru crearea unei ideologii care să permită fiecărui stat membru în parte să fie vizat.

Michael Roth din cadrul Preşedinţiei Consiliului a subliniat faptul că, în cele din urmă, Consiliul şi Parlamentul au ajuns la un acord cu privire la necesitatea unui astfel de instrument, propunere agreată de toate ţările UE, şi acum au ocazia unică de a-i contura împreună detaliile. Acesta a solicitat ajutorul Parlamentului în vederea apropierii poziţiilor celor două instituţii şi şi-a exprimat speranţa că Parlamentul va sprijini adoptarea rapidă a acestui instrument.

Membrii echipei de negociere a Parlamentului privind cadrul financiar multianual şi resursele proprii au susţinut luni, împreună cu Consiliul UE, o a şasea rundă de discuţii privind următorul buget pe termen lung al UE şi posibile noi surse de venituri ale UE. Cele două instituţii nu au reuşit să avanseze stadiul negocierilor, nici cu privire la chestiunea plăţilor suplimentare pentru 15 de programe emblematice ale UE, nici cu privire la alte aspecte.

Deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, a declarat la debatere: „Aşteptăm de la noi să susţinem valorile europene. De ce acum? Pentru că suntem pe punctul de a adopta bugetul Uniunii Europene pentru următorii şapte ani şi vom adăuga la acesta, pe bună dreptate, un Mecanism de redresare al Uniunii Europene în valoare de 750 miliarde de euro. Vom cheltui mai mulţi bani ca oricând şi cu cât cheltuim mai mulţi bani, cu atât trebuie să fie mai bun controlul acestora. Acum este momentul să inventăm un mecanism clar în ceea ce priveşte statul de drept, legat de fondurile europene”.

El a subliniat că mecanismul „ar trebui să fie clar, ar trebui să fie obiectiv, ar trebui să trateze toate ţările în mod echitabil şi ar trebui să trateze toate statele membre în mod egal”.

„Nu ar trebui să fie politic, ar trebui să fie eficient, nu ar trebui să fie «diluat». Există o majoritate clară în favoarea acestui lucru în Parlamentul European. Domnule Roth, haideţi să începem negocierile pe acest subiect fără alte întârzieri. Noi avem o poziţie în acest sens de un an şi jumătate. Haideţi să oferim rezultate acum”, a conchis Mureşan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.