Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European îl UMILEȘTE pe Emmanuel Macron și atacă și Danemarca și Olanda: 'E o eroare strategică, afectează credibilitatea UE'

MEDIAFAX.ro
Preşedintele Franţei, Emmaunuel Macron

Parlamentul European (PE), care susţine aderarea Albaniei şi a Macedoniei de Nord la UE, a deplâns joi drept o ''eroare strategică'' absenţa consensului în rândul statelor membre pentru a lansa negocierile de aderare ale acestor ţări, informează AFP.

Într-o rezoluţie adoptată cu o largă majoritate (421 voturi pentru, 136 împotrivă şi 30 de abţineri), eurodeputaţii estimează că opoziţia faţă de extindere ''afectează credibilitatea UE şi trimite un mesaj negativ altor candidaţi potenţiali'', informează agerpres.ro.

Citește și: Pensiile și salariile sunt vizate- Măsurile propuse de noul Guvern

De asemenea, eurodeputaţii deplâng ''blocarea'' de către ''Franţa, Danemarca şi Olanda'' a procesului de extindere, deşi Albania şi Macedonia de Nord ''au făcut în ultimii ani progrese considerabile şi îndeplinesc criteriile UE pentru lansarea negocierilor de aderare''. Ei avertizează totodată că ''alţi actori străini, ale căror acţiuni ar putea să nu fie conforme cu valorile şi interesele UE'' ar putea profita de această situaţie pentru a se apropia de Albania şi Macedonia de Nord.

Liderii europeni nu au reuşit la summitul desfăşurat cu o săptămână în urmă să adopte o poziţie unanimă pentru deschiderea negocierilor de aderare cu guvernele de la Tirana şi Skopje.

Citește și: PSD reacționează după ce Orban a prezentat lista miniștrilor: ‘Rușine, PNL’

Franţa şi-a motiva opoziţia faţă de iniţierea acestor negocieri prin necesitatea unei reforme a funcţionării UE înainte ca blocul comunitar să se deschidă pentru noi membri. Însă unii consideră că preşedintele Emmanuel Macron frânează acest proces din motive de politică internă legate de problema imigraţiei.

Însă o asemenea reformă a funcţionării UE ''nu ar trebui să împiedice Albania şi Macedonia de Nord, care îndeplinesc deja criteriile necesare, să fie evaluate în funcţie de propriile lor merite şi de criterii obiective, şi nu judecate după etalonul priorităţilor politice naţionale din alte ţări'', se mai arată în rezoluţia PE.

Citește și: Gabriela Firea face noi precizări- Cine scapă de taxa ‘Oxigen’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.