Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European, plan de salvare a acordului nuclear cu Iran - Banca Europeană de Investiții a primit acordul

Parlamentul European 4

Parlamentul European şi-a dat miercuri acordul ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să facă afaceri în Iran, depăşind o încercare de blocare a acestora şi menţinând planurile de salvare a acordului nuclear convenit cu această ţară în 2015, care a fost abandonat de Statele Unite, transmite Reuters, conform news.ro.

BEI, divizia de investiţii pe ermen lung a Uniunii Europene, este un pilon central al încercărilor UE de a menţine legăturile de afaceri cu Iranul în faţa deciziei americane de a reintroduce sancţiunile împotriva Teheranului.

Cu toate a acestea, decizia parlamentarilor europeni nu obligă BEI să lucreze cu Iranul, activităţi care ar putea să îi pună în pericol capacitatea de a atrage fonduri de pe pieţele americane, ceea ce ar avea consecinţe extinse asupra operaţiunilor sale.

Florin Iordache anticipează mișcarea lui Iohannis pe legile justiției. Se va întâmpla în 2 săptămâni

Parlamentul European a blocat cu o largă majoritate o moţiune a parlamentarilor de extremă-dreapta de a împiedica Executivul UE să ridice restricţiile impuse operaţiunilor BEI în Iran, creând condiţiile ca măsura să intre în vigoare la începutul lunii august.

Tehnic, guvernele UE au dreptul să blocheze propunerea Comisiei Europene, dar este improbabil să se întâmple acest lucru, având în vedere că Uniunea a susţinut public planul de creditare al BEI, la un summit din luna mai.

Decizia Parlamentului UE va fi un sprijin moral pentru şefa politicii externe europene, Federica Mogherini, care va prezida o reuniune a miniştrilor de Externe din Iran, China, Franţa, Germania şi Marrea Britanie, programată să aibă loc vineri, la Viena, pentru a discuta progresele realizate pentru salvarea acordului nuclear. Reuniunea va avea loc la solicitarea Iranului.

Sancţiunile vor intra în vigoare în august, iar unele companii europene cu investiţii în Iran şi afaceri mari în SUA au anunţat că se vor retrage din acordurile comerciale cu Teheranul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.