Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European promoveaza filmul romanesc Aferim

aferim

Lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezenţa unui numeros public şi a mai multor oficialităţi.

Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu şi Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenţia oficialilor europeni, dar şi a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.

"Promovarea filmului lui Radu Jude e un eveniment în mod special pentru că prezintă adevărul istoric. E un eveniment care atrage atenţia asupra problemelor sociale ale romilor în Uniunea Europeană şi în mod special asupra faptului că nu e o problemă a României, ci e o problemă a Uniunii Europene care cere implicarea Comisiei (Europene) în primul rând. Filmul 'Aferim' este un film minunat, care vorbeşte de la sine. Este un film despre una dintre cele mai ruşinoase realităţi din istoria României şi cea a Europei, cei 500 de ani de sclavie a romilor în Principatele Române. Astăzi ne-am adunat toţi aici pentru că în primul rând suntem oameni", a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu (PSD), care consideră că Europa de astăzi este una mult mai dreaptă şi mai tolerantă.

"Aferim" prezintă în premieră istoria romilor şi este unul dintr-o serie de evenimente de sensibilizare a instituţiilor europene şi europarlamentarilor asupra acestei istorii, a subliniat la rândul său europarlamentarul Damian Drăghici (UNPR). "Sper din tot sufletul că îi va sensibiliza pe europeni, ne va da şi nouă credibilitate ca romi, să vadă că am fost 500 de ani în robie, să înţeleagă puţin istoria noastră şi, pe de altă parte, să înţeleagă că sunt oameni şi din film şi din viaţa de zi cu zi care şi-au depăşit condiţia. Şi dacă există câteva măsuri importante pentru ei, de a-i aduce la egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni, cum ar fi educaţie, case, sănătate şi muncă, atunci vorbim de incluziune socială. (...) Suntem singura minoritate europeană cu reprezentanţi în toate cele 28 de state membre", a remarcat Damian Drăghici.

Comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Vera Jourova, a evidenţiat că evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Internaţionale a romilor. "Trebuie să muncim din greu pentru a elimina discriminarea comunităţii rome. (...) Ei nu trebuie să fie descurajaţi. Acest film nu este doar despre problemele romilor din România, el vorbeşte despre problemele a milioane de romi din secolul XIX. (...) Comisia Europeană susţine prin politici combaterea discriminării şi a excluziunii sociale a romilor", a arătat comisarul european, care consideră că această minoritate trebuie ajutată în continuare să se ridice, în special în ceea ce priveşte educaţia copiilor.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella, a apreciat că regulile şi valorile Uniunii Europene sunt clare. "Romii sunt parte a culturii şi a valorilor noastre. Grupul S&D continuă să se declare împotriva oricăror forme de discriminare şi promovează intens accesul egal la educaţie, sănătate, servicii sociale", a adăgat Pittella.

"Cultura romă este practic dintotdeauna parte a societăţii noastre, avem prin urmare datoria să o onorăm şi cred că asta îşi propune acest eveniment. Cred că obligaţia noastră comună faţă de ceea ce reprezintă cea mai mare minoritate etnică din UE, trăitori practic în toate statele membre, este de a încerca să le asigurăm o viaţă mai bună. Iar pentru aceasta în ziua de astăzi nu cred că se poate proceda altfel decât corelând politicile naţionale şi politicile europene din domenii precum incluziunea socială, combaterea sărăciei, protecţia persoanelor celor mai vulnerabile cu accent pe accesul la educaţie şi ocuparea forţei de muncă", a subliniat la rândul său ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Mihnea Motoc.

În opinia acestuia, dialogul cu instituţiile europene, cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană este extrem de important, chiar indispensabil. "Noi am început să dezvoltăm politici publice de mobilizare a incluziunii sociale încă de la începutul anilor 90. De atunci cred că am ajuns la o capacitate de a susţine această incluziune. (...) România a fost printre statele membre care a reuşit să finalizeze şi să prezinte o strategie pentru termen mediu, în materie de incluziune socială a romilor", a adăugat oficialul român.

Invitaţii la eveniment au vizionat apoi filmul istoric "Aferim", considerat de critici ca fiind unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. Acţiunea are loc în Ţara Românească, la începutul secolului al XIX-lea, fiind concentrată în jurul unui zapciu, însoţit de fiul său, care caută un rob fugar. Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuţiu, iar sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, prezentă la eveniment, iar scenografia, de Augustina Stanciu. Consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător - Ada Solomon.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.