Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul german aprobă legea care facilitează obţinerea cetăţeniei germane de către urmaşii victimelor nazismului

Adolf Hitler

Parlamentul german a aprobat vineri o lege care facilitează obţinerea cetăţeniei germane de către urmaşii victimelor nazismului care au fost nevoite să fugă din ţară din cauza persecuţiilor regimului lui Adolf Hitler, relatează AFP.

În paralel cu această măsură "simbolică", legea privind cetăţenia a fost de asemenea modificată pentru a interzice accesul la cetăţenie oricărei persoane care este găsită vinovată de un act antisemit sau rasist, scrie Agerpres.ro.

Deşi Germania le permite de mult timp descendenţilor evreilor persecutaţi să ceară cetăţenia germană, unele lacune juridice i-au împiedicat pe numeroşi candidaţi să obţină acest statut înainte de o schimbare a regulilor care este acum înscrisă în lege.

Unora li s-a refuzat cetăţenia germană deoarece strămoşii lor au fugit din Germania şi au luat o altă cetăţenie înainte ca aceea iniţială să le fie revocată oficial, în timp ce alte cereri au fost respinse deoarece persoanele respective s-au născut dintr-o mamă germană şi un tată non-german înainte de 1 aprilie 1953.

Procedura este acum simplificată. Contrar procedurilor obişnuite, solicitanţii nu vor mai trebui să dovedească faptul că dispun de suficiente mijloace financiare pentru a se întreţine.

Formal, solicitanţii trebuie să facă dovada că strămoşii lor au fost persecutaţi în Germania între 1933 şi 1945 sau că au făcut parte dintr-un grup persecutat, în special evrei şi romi, ori dintre disidenţii politici şi bolnavii psihic.

Consiliul Central al Evreilor din Germania, care face de mult timp campanie pentru acest drept, a spus că măsura relaxării drepturilor cetăţeneşti era extrem de aşteptată.

"În acelaşi timp, Germania îşi asumă responsabilitatea de a monitoriza ca evreii să poată trăi în securitate în această ţară", a salutat instituţia.

Ministerul de Interne a justificat dispoziţia care blochează accesul la naturalizare pentru autorii de acte rasiste prin "actele antisemite comise în Germania în ultimele săptămâni". Această măsură va fi valabilă "indiferent de pedeapsa pronunţată".

Recent, în timpul unor adunări în mai multe oraşe germane în urma celor mai recente violenţe între Israel şi palestinieni, au fost comise acte antisemite şi au fost scandate sloganuri antisemite, condamnate ferm de autorităţi.

Germania este îngrijorată de câţiva ani de o resurgenţă a antisemitismului. Atentatul eşuat asupra unei sinagogi la Halle în octombrie 2019, comis de un extremist adept al tezelor revizioniste şi admirator al lui Hitler, a şocat ţara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.