Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul irlandez a votat pentru legalizarea avortului

Operation World
Irlanda

Parlamentul irlandez a adoptat joi proiectul de lege care legalizează avortul, la şapte luni după referendumul istoric în cadrul căruia irlandezii s-au pronunţat împotriva interzicerii prin constituţie a întreruperii voluntare de sarcină, relatează AFP.

Textul a început să fie examinat de Parlament în octombrie şi a fost adoptat joi de Parlament. El prevede autorizarea avortului în termen de până la 12 săptămâni sau în cazul unui "risc pentru viaţă" sau de "pericol grav pentru sănătatea" femeii însărcinate.

El permite, de asemenea, avortul în caz de anomalie a fătului care poate duce la moartea sa in utero.

Prim-ministrul Leo Varadkar a salutat un "moment istoric pentru femeile irlandeze", prin intermediul contului său de Twitter.

Pe 25 mai, irlandezii au aprobat prin referendum, cu peste 66% din voturi, liberalizarea avortului, un nou seism cultural în această mică ţară de 4,7 milioane de locuitori cu o puternică tradiţie catolică, la trei ani după legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

"Acum puţin peste 200 de zile, voi, poporul irlandez, aţi votat pentru abrogarea celui de al 8-lea amendament (al Constituţiei irlandeze, care în 1983 stipula interdicţia avortului în ţară) pentru ca să ne tratăm femeile cu compasiune. Astăzi am votat legea care va transforma această dorinţă în realitate", a declarat pe Twitter ministrul irlandez al sănătăţii, Simon Harris.

El a salutat "un vot care pune capăt călătoriilor solitare, stigmatizării şi susţine alegerile femeilor în ţara noastră".

Într-un comunicat separat, el a adus un omagiu "militanţilor care s-au luptat timp de 35 de ani". "Vreau să mulţumesc minorităţii care s-a bătut când era practic pentru majoritate să ignore" situaţia, a adăugat el.

Femeile care doreau să avorteze erau până acum obligate să meargă în Marea Britanie.

"Este un progres important pentru drepturile fundamentale ale femeilor, dar în proiectul de lege rămân obstacole", a precizat Amnesty International într-un comunicat. ONG-ul îşi exprimă în special regretul pentru "termenele obligatorii de aşteptare" şi "continuarea criminalizării profesioniştilor din sănătate".

Legea trebuie semnată şi de preşedintele Michael Higgins pentru a intra în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.