Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul libian s-a refugiat pe un feribot grecesc

libia

În urma luptelor din ultimele săptămâni, grupările islamiste au cucerit capitala Tripoli şi cea mai mare parte din Benghazi, al doilea oraş al ţării, ei avansând până aproape de Tobruk, ultima localitate importantă înaintea graniţei cu Egiptul. În prezent, micul port din acest oraş unde este ancorat feribotul Elyros a devenit ultima redută a ceea ce a mai rămas din puterea legitimă a Libiei. Parlamentarii sunt cazaţi la bordul feribotului, iar şedinţele legislativului, Camera Reprezentanţilor, se desfăşoară în sala de conferinţe a unui hotel din apropiere.

Dar autoritatea noului for legislativ este contestată de islamiştii ce domină fostul parlament, Congresul Naţional General (GNC), care se reuneşte chiar în capitala Tripoli şi a numit pe 25 august un premier în persoana deputatului islamist Omar al-Hasi. Patru zile mai târziu, guvernul provizoriu libian, condus de Abdullah al-Thani, şi-a prezentat demisia pentru a permite constituirea unui nou executiv. Dar de atunci diferitele grupări islamiste au câştigat tot mai mult teren pe plan militar, iar noul parlament a ajuns complet izolat la Tobruk.

Aceste evoluţii accentuează starea de haos într-o ţară ce este la discreţia numeroaselor grupări care cu trei ani în urmă erau unite în lupta împotriva fostului preşedinte Muammar Gaddafi, dar care după înlăturarea acestuia de la putere s-au scindat în diferite facţiuni care de atunci îşi dispută supremaţia, profitând de lipsa unei autorităţi centrale.

Pe de altă parte, în timp ce comunitatea internaţională nu ia nicio măsură, conflictul intern din Libia tinde să se transforme într-unul regional,în condiţiile în care unele state arabe acordă direct sprijin financiar şi/sau militar grupărilor libiene. Astfel, Qatarul şi Sudanul susţin islamiştii, conform Pentagonului Sudanul furnizând direct arme acestora, în timp ce Emiratele Arabe Unite şi Egiptul sunt considerate a fi de partea naţionaliştilor, adversarii grupărilor islamiste. Conform aceloraşi surse de la Washington, aviaţia Emiratelor Arabe Unite este cea care a bombardat la sfârşitul lunii august poziţiile miliţiilor islamiste la Tripoli, iar Egiptul a pus bazele sale la dispoziţia avioanelor care au executa raidurile.

Ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian a cerut marţi comunităţii internaţionale să se mobilizeze pentru stabilizarea situaţiei din Libia, avertizând că această ţară riscă să devină un sanctuar pentru terorişti. El a anunţat că trupele franceze staţionate în Mali ar putea să se îndrepte către frontiera cu Libia pentru a preveni extinderea confruntărilor armate dincolo de graniţă.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.