Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Moldovei a votat înlocuirea Moldovagaz către Vestmoldtransgaz

Vestmoldtransgaz
Vestmoldtransgaz

Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege care va transfera funcţiile actualului operator al sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz, Moldovagaz către Vestmoldtransgaz-ul românesc.

Documentul a fost susţinut de deputaţii partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), în timp ce Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) a votat împotrivă.

Necesitatea proiectului este determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenţei în cazul nerespectării cerinţelor legale privind separarea, independenţa şi certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor.

Pentru a continua să funcţioneze ca operator STG, compania Moldovatransgaz trebuie să fie certificată (de către ANRE, autorizată Secretariatul Comunităţii energetice) ca operator STG separat, conform prevederilor celui de-al treilea pachet energetic, care prevede separarea funcţiilor de operator STG, furnizor şi distribuitor de gaze, care sunt în prezent realizate de Moldovagaz. Dar conform notei explicative, Gazprom se opune certificării.

Deputatul BCS Oleg Reidman a criticat proiectul pentru componenta politică. Printre altele, el a spus că aplicarea regulilor celui de-al treilea pachet energetic a condus deja la o creştere a preţului gazelor în Europa, inclusiv în R. Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.