Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Moldovei va vota în această săptămână noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii

stiri.md
Parlament Moldova

Legislativul urmează să voteze în zilele următoare noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor care au trecut evaluarea Comisiei de pre-vetting, a declarat astăzi, 27 martie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă. Șeful Parlamentului a subliniat că, din momentul adoptării hotărârii, CSM va deveni funcțional și chiar într-o componență redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție. El a făcut un apel către judecători să organizeze, între timp, Adunarea Generală a Judecătorilor, ca să-și delege candidații în Consiliu, transmite Radio Chișinău.

Săptămâna aceasta va fi una importantă pentru justiția din Republica Moldova, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, subliniind că reforma decurge complicat întrucât există o rezistență din interior. Astfel, în zilele ce urmează Legislativul va vota noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor, care au trecut evaluarea Comisiei de pre-vetting, a accentuat Grosu.

„Astfel, din momentul adoptării hotărârii, CSM va deveni funcțional. Chiar și în componența redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție”, a spus Grosu.

Igor Grosu a fost întrebat cât de reprezentativ va fi acest CSM în contextul în care în componența sa vor fi doar membrii votați de către Parlament, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc acum două săptămâni, și care trebuia să voteze membrii Consiliului din rândul judecătorilor, a fost întreruptă și amânată până la finele lunii aprilie. În acest context, președintele Legislativului a făcut un apel către magistrați să se reunească mai devreme:

„Să nu aștepte Paștele sau după Paște. Să depună efort și să se convoace mai devreme. Noi vom vota primii membri ai CSM-ului, iar, între timp, stimații judecători cu caracter să organizeze Adunarea Generală Judecătorilor, să voteze candidații și să-și delege candidații în CSM”, a menționat președintele Parlamentului.

La fel, Parlamentul urmează să aprobe o lege ce vizează crearea unei comisii care să evalueze judecătorii rămași la Curtea Supremă de Justiție, după un șir de demisii în lanț a judecătorilor, precum și a candidaților care vor să ocupe funcții la Înalta Curte. Întrebat ce se va întâmpla dacă magistrații rămași la CSJ nu vor trece evaluarea, președintele Parlamentului a spus se pregătesc și pentru un astfel de caz:

„Noi avem și o astfel de opțiune în calcul. Avem pregătite măsuri și propuneri, dar nu le vom vocifera acum. Le mai perfecționăm…”, a punctat Igor Grosu.

Tot săptămâna aceasta, conform șefului Legislativului, în Parlament urmează să fie supus votului în lectura a doua proiectul ce se referă la noua modalitate de funcționare a Curții Supreme de Justiție, legea cu privire la delimitarea componențelor Procuraturii Anticorupție, precum și pachetul de legi cu privire la activitatea SIS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.