Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul nipon SFIDEAZĂ societatea civilă şi adoptă o lege controversată

reuters
politie japonia

Parlamentul japonez a adoptat joi o lege împotriva pregătirii în grup organizat de atentate sau alte acte criminale, provocând numeroase proteste din partea cetăţenilor şi a experţilor pe fondul îngrijorărilor pentru libertăţile individuale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Guvernul a trecut peste procedurile legislative obişnuite pentru a obţine un vot cât mai rapid al textului în Senat, la trei săptămâni după adoptarea sa de către camera inferioară a parlamentului.

IMAGINI dramatice cu ATACUL asupra congresmanului american - VIDEO

În cursul nopţii, opoziţia a încercat să amâne termenul limită prin depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva cabinetului conservator al lui Shinzo Abe şi a unei moţiuni de cenzură împotriva ministrului justiţiei Katsutoshi Kaneda.

Executivul a justificat o astfel de legislaţie referindu-se la probleme legate de securitate în apropierea Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Astfel, guvernul nipon consideră necesară punerea în aplicare a Convenţiei ONU împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată în 2000 de Japonia.

Textul de lege permite punerea sub acuzare a unei persoane sau a unui grup de persoane pentru participare la planificarea sau la executarea de acţiuni teroriste sau criminale. Însă, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, Asociaţia Naţională a Barourilor şi numeroase cadre universitare consideră că obiectivul legii poate fi deviat pentru a permite ascultarea convorbirilor telefonice ale cetăţenilor nevinovaţi sau îngrădirea libertăţilor garantate de Constituţie.

Trump este luat peste picior în Australia. Înregistrarea face deliciul presei internaţionale - VIDEO

Joi, mai mult de 500 de persoane s-au adunat în faţa clădirii parlamentului şi au fluturat pancarte cu mesajul 'furie', scandând: 'Noi condamnăm această hotărâre brutală a guvernului Abe'.

Anumite mass-media japoneze au comparat acest text cu 'legea menţinerii ordinii publice' în vigoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în virtutea căruia cetăţenii obişnuiţi au fost arestaţi pentru infracţiuni politice, susţinerea drepturilor sociale sau opoziţia lor faţă de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.