Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul turc a retras mandatele a trei deputaţi din opoziţie

The Financial Express
Turcia steag

Parlamentul turc a retras joi mandatele unui număr de trei deputaţi din opoziţie condamnaţi în cadrul diverselor procese judiciare, partidele lor denunţând o ''lovitură de stat contra voinţei populare'', transmite France Presse potrivit Agerpres.

Enis Berberoglu, din Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), precum şi Leyla Güven şi Musa Farisogullari, din Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, pro-kurd) şi-au pierdut mandatele parlamentare şi în consecinţă nu vor mai putea participa la activitatea legislativă.

Decizia deschide calea întemniţării aleşilor destituiţi, toţi trei condamnaţi în apel la închisoare cu executare.

''În zilele următoare, mă voi prezenta la închisoare pentru a efectua restul pedepsei mele'', a declarat Enis Berberoglu într-o conferinţă de presă, adăugând că ''nu este surprins'' de destituirea sa.

Berberoglu a fost condamnat la şase ani de închisoare în 2018 pentru că a transmis presei o înregistrare video compromiţătoare pentru serviciile secrete turce, dar a fost eliberat după un an de închisoare întrucât beneficia de imunitate parlamentară.

În 2019, Curtea de Casaţie turcă a confirmat condamnarea lui Musa Farisogullari la închisoare pentru ''apartenenţă la o organizaţie teroristă înarmată'', acuzaţie respinsă.

Liderul CHP, Kemal Kiliçdaroglu, a denunţat pe Twitter o ''lovitură de stat civilă'' care a ''ignorat voinţa populară''.

''Ostilitatea AKP (partidul de guvernământ) faţă de kurzi şi mentalitatea pucistă persistă. Ne opunem înşelării voinţei populare'', a reacţionat HDP (pro-kurd) pe Twitter.

Partidele de opoziţie şi ONG-urile acuză constant guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de instrumentalizare a justiţiei pentru a reduce la tăcere criticii.

În ultimii ani, mai mulţi aleşi ai HDP, deputaţi şi primari, au fost destituiţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.