Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucraina a recunoscut suveranitatea Ceceniei, considerând-o 'teritoriu ocupat temporar de Rusia'

cecenia

Rada Supremă de la Kiev, parlamentul unicameral al Ucrainei, a recunoscut marți Republica Cecenă Icikeria ca fiind "teritoriu ocupat temporar de Rusia", scrie agentia RBC, potrivit Rador.

O rezoluţie în acest sens a fost adoptată, marţi, cu voturile a 287 de deputați ucraineni, potrivit parlamentarului Iaroslav Jelezniak. Documentul adoptat de Parlamentul Ucrainei condamnă genocidul comis împotriva poporului cecen și recunoaște suveranitatea Republicii Cecene Icikeria, considerată "teritoriu ocupat temporar de Rusia ca urmare a agresiunii armate comise cu încălcarea Cartei ONU".

RBC notează că Icikeria este o entitate statală autoproclamată care a apărut după prăbușirea URSS. Președinții Icikeriei au fost Djohar Dudaev, Aslan Mashadov și Doku Umarov. Toți au fost uciși, iar republica a fost lichidată după încorporarea forțată a acesteia în cadrul Rusiei, în anul 2000.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la popoarele din Caucaz, Siberia și alte popoare indigene din Rusia să lupte împotriva mobilizării parțiale anunţate de Vladimir Putin. Potrivit liderului ucrainean, cecenii, ingușii, osetinii, cerchezii și cei din Daghestan nu trebuie să moară în războiul josnic și rușinos al Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.