Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul ungar a votat o rezoluție în care atacă Bruxellesul: Procedura împotriva Poloniei e un 'precedent periculos'

polonia ungaria

Parlamentul ungar a votat marţi o rezoluţie prin care îşi exprimă solidaritatea faţă de Polonia, în contextul disputei pe tema statului de drept pe care Varşovia o are cu Comisia Europeană, care a activat recent împotriva Poloniei Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, informează agenţia MTI.

În textul rezoluţiei adoptate de legislativul de la Budapesta se afirmă că lansarea de către Comisia Europeană a unei proceduri împotriva Poloniei privind reformele din sistemul judiciar este 'inacceptabilă' şi că 'Articolul 7 nu trebuie folosit pentru o vânătoare de vrăjitoare politică', scrie agerpres.ro.

Citește și: Din culisele unui studio de videochat

Conform aceluiaşi text, parlamentul ungar consideră procedura lansată împotriva Poloniei drept un 'precedent periculos' şi acuză Comisia Europeană că şi-a depăşit rolul de 'gardian al tratatelor, aşa cum este acesta descris în documentele fondatoare ale comunităţii'.

De asemenea, parlamentul de la Budapesta cere guvernului ungar să susţină Polonia şi să se abţină de la sprijinirea oricărei propuneri care ar îngrădi drepturile acestei ţări.

Citește și: Curtea de Conturi a controlat la SÂNGE ANAF, Poșta Română, CFR SA și TAROM! Ce nereguli au fost depistate – ERORI de miliarde de euro

Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Comisia Europeană imediat după ce formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul anului 2015 şi a preluat puterea.

Prima iniţiativă promovată a fost o reformă a Tribunalului Constituţional, care s-a concretizat în principal prin înlocuirea judecătorilor pe care guvernul formaţiunii liberale Platforma Civică (PO) îi numise înaintea alegerilor, conservatorii afirmând că liberalii - actuala opoziţie - au încercat prin acele numiri să-şi asigure controlul respectivei instanţe în perspectiva pierderii alegerilor.

Citește și: Românii cu rate la bănci EXULTĂ! Ce au DECIS, AZI, comisiile Senatului

Reforme adoptate mai recent vizează în special funcţionarea tribunalelor de drept comun, a Curţii Supreme şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia Europeană consideră aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive şi, după două proceduri de infringement împotriva Poloniei - una privind statul de drept şi cealaltă privind nerespectarea cotelor de refugiaţi - a activat în decembrie 2017 Articolul 7 din Tratatul UE, procedură care în ultima etapă ar putea să conducă la suspendarea dreptului ei de vot în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune.

Citește și: Ce profesie avea soțul UCIGAȘ al actriței din „Las Fierbinți” și ce l-ar fi determinat să o OMOARE

În replică, guvernul de la Varşovia susţine că a întreprins aceste măsuri pentru a reforma un sistem judiciar ineficient şi corupt, în care s-a format o elită ce s-a îndepărtat de problemele cetăţenilor, acuzând totodată oficialii europeni că evaluările lor pe tema reformei sistemului judiciar şi a statului de drept în Polonia sunt mai degrabă politice decât juridice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.