Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Participarea la urne uşor revăzută în creştere la alegerile legislative din Tunisia

referendum tunisia

Autoritatea electorală din Tunisia a anunţat oficial luni o prezenţă de 11,22% la alegerile legislative de sâmbătă, foarte uşor în creştere faţă de cifra preliminară de 8,8% făcută publică după închiderea urnelor, scrie AFP preluat de agerpres.

Rata participării definitivă a fost anunţată de preşedintele autorităţii electorale, Farouk Bouasker, în cursul unei conferinţe de presă la Tunis.

Chiar şi revizuită în creştere, această prezenţă la vot este cea mai scăzută de la revoluţia care a răsturnat dictatura în 2011, după recorduri (aproape 70% la alegerile legislative din octombrie 2014) şi este de trei ori mai mică decât la referendumul privind Constituţia din vara trecută ( 30,5%), deja marcat de un absenteism puternic.

Potrivit lui Bouasker, au votat 1,025 milioane de persoane din totalul de peste 9 milioane de alegători înregistraţi.

Liderul principalei coaliţii de opozanţi din Tunisia, Ahmed Nejib Chebbi, l-a îndemnat pe preşedintele Kais Saied "să plece imediat", după fiasco-ul absenteismului masiv de la legislative, boicotate de opoziţie.

După lovitura sa în forţă din 25 iulie 2021 şi dizolvarea fostului parlament, denunţată drept o "lovitură de stat" de către opoziţie, preşedintele Saied a obţinut în această vară adoptarea unei Constituţii care reduce drastic prerogativele parlamentului.

Noua Adunare a Deputaţilor nu îl va putea demite pe preşedinte şi îi va fi aproape imposibil să cenzureze guvernul. Va fi nevoie de zece deputaţi pentru a propune o lege şi preşedintele va avea prioritate pentru adoptarea iniţiativelor sale.

Saied a minimizat absenteismul masiv din timpul alegerilor "şi îndoielile exprimate cu privire la reprezentativitatea" viitorului parlament, potrivit declaraţiilor publicate pe site-ul preşedinţiei.

El a spus cu ocazia primirii şefei guvernului, Najla Bouden, că "rata de participare nu se măsoară doar într-un singur tur, ci în două tururi", al doilea fiind programat pentru februarie/martie.

Departe de a recunoaşte o dezavuare, el a comparat criticile la adresa sa cu comentatorii care "anunţă rezultatul final al unui meci la sfârşitul primei reprize".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.