Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul candidatului social-democrat din Guatemala, investigat de procuratura generală

Guatemala

Biroul procurorului general al Guatemalei a anunţat vineri că va continua ancheta împotriva partidului candidatului social-democrat Bernardo Arevalo, calificat pentru al doilea tur al prezidenţialelor, fără a interveni în scrutinul din 20 august, notează AFP, citat de Agerpres.

"Acţiunile procuraturii nu sunt menite să interfereze cu al doilea tur al alegerilor şi nici să descalifice vreun candidat", a indicat un comunicat al Parchetului.

Miercuri, un judecător suspendase înregistrarea juridică a partidului Semilla la cererea procurorului general Rafael Curruchiche, dar Curtea Constituţională, cea mai înaltă instanţă din ţară, a suspendat joi această decizie care îl priva pe Arevalo de turul secund.

Numeroase reacţii, în Guatemala şi în străinătate, au văzut în această decizie o încercare de înlăturare a lui Arevalo, surpriză a primului scrutin din 25 iunie.

Legea guatemaleză prevede că "un partid nu poate fi suspendat după ce au fost convocate alegeri şi până când acestea au loc".

Arevalo a depus joi o plângere pentru 'prevaricaţiune" (abatere gravă a unui funcţionar public) împotriva procurorului Curruchiche, pe care l-a descris drept "corupt", şi deja vizat de sancţiuni Washingtonului din cauza proceselor împotriva judecătorilor anticorupţie.

Parchetul a precizat vineri că "anchetele se limitează în prezent la evenimentele care au avut loc în timpul formării partidului politic".

Procuratura a deschis ancheta pe baza "indiciilor potrivit cărora poate peste cinci mii de cetăţeni ar fi aderat ilegal la partidul Semilla folosind documente falsificate".

Bernardo Arevalo şi Sandra Torres, ambii social-democraţi, au ieşit în fruntea celor 22 de candidaţi la preşedinţie, după un prim tur marcat de absenteism puternic şi un număr mare de buletine nule.

Favorită în sondaje şi candidată învinsă de mai multe ori înainte, Sandra Torres, fosta soţie a ex-preşedintelui de stânga Alvaro Colom (2008-2012), a obţinut aproape 16% din voturi.

Deputatul Bernardo Arevalo, fiul primului preşedinte democratic ales al ţării, Juan José Arevalo (1945-1951), a creat o surpriză cu aproape 12% din voturi. El era plasat pe locul 8 cu 2,9% din intenţiile de vot în ultimul sondaj preelectoral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.