Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul care ar putea rezolva criza politică din Cehia cere ieșirea țării din Uniunea Europeană

ue uniunea europeana

Partidul ceh de extremă-dreapta SPD, care ar putea juca un rol în formarea unui nou guvern ceh, luna viitoare, va cere guvernului o lege care să permită un referendum în vederea ieşirii din Uniunea Europeană, a declarat miercuri şeful partidului, Tomio Okamura, transmite Reuters.

Formaţiunea populistă, pro-europeană ANO, a premierului Andrej Babis, va câştiga cea mai mare parte a voturilor la alegerile din 8-9 octombrie, dar ar putea avea dificultăţi pentru a forma majoritatea, deoarece actualii săi parteneri se află la nivelul sau sub pragul de 5%, necesar pentru intrarea în Parlament, în sondajele de opinie, informează News.ro.

Două grupuri principale de opoziţie refuză să intre într-un guvern cu Babis din cauza a ceea ce afirmă că sunt conflictele sale de interese ca fondator al unui imperiu de afaceri.

Acest lucru poate face din SPD-ul anti-european şi anti-NATO al lui Okamura sau din  Democraţie Directă şi Libertate un partener al discuţiilor, pe care ANO nu le-a exclus.

Sondajele de opinie ridică sprijinul partidului SPD la aproximativ 10%. Okamura a spus că promisiunea de a propune o lege privind organizarea referendumurilor, în prezent imposibilă, ar fi condiţia sa.

În cazul în care o astfel de legislaţie ar fi introdusă, ar permite probabil ca o petiţie a cetăţenilor să propună un vot, ceea ce înseamnă că Okamura ar putea ajuta la organizarea unuia.

"Una dintre condiţiile fundamentale este ca manifestul guvernului ... să includă o lege a referendumului, inclusiv posibilitatea unui referendum reeritor la ieşirea din UE sau potenţial din NATO", a declarat Okamura reporterilor după întâlnirea cu preşedintele Milos Zeman, al cărui rol va fi moderarea post-alegeri şi numirea primului ministru.

SPD a promovat de ani de zile ieşirea din UE şi un referendum de ieşire din UE. Un sondaj de opinie al agenţiei CVVM, din iulie, a arătat că 66% dintre cehi susţin apsrtenenţa la UE, în timp ce 28% au spus că ţara nu ar trebui să se afle în UE.

Încercările anterioare de a promulga o lege referendumul s-au blocat în Parlament, însă mişcarea lui Okamura ar putea să o readucă pe ordinea de zi.

Guvernul Babis s-a opus unei legi generale a referendumului, care ar permite votul pe probleme precum aderarea la UE.

Guvernul a susţinut, de asemenea, praguri ridicate de semnături pentru convocarea referendumurilor. Orice legislaţie propusă pentru referendumuri ar avea nevoie de o majoritate constituţională de trei cincimi în ambele camere ale parlamentului, ceea ce ar fi greu de realizat dacă legislaţia este divizivă, având în vedere că opoziţia pro-UE controlează camera superioară, Senatul.

Senatul este ales într-un mod eşalonat de-a lungul a şase ani, şi în cadrul unui sistem care a eliminat de obicei candidaţii extremişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.