Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Comunist ceh părăsește dezbaterea unei moţiuni de cenzură împotriva premierului Andrej Babis

Getty Images
Cehia

Partidul Comunist ceh a părăsit joi dezbaterea unei moţiuni de cenzură în parlament împotriva premierului Andrej Babis, diminuând mult şansele opoziţiei de a întruni voturile necesare pentru căderea guvernului, cu patru luni înainte de alegerile legislative, relatează dpa.

Pentru ca moţiunea să treacă, ar fi necesare 101 voturi pentru din partea celor 200 de deputaţi la votul prevăzut pentru seara de joi, prag ce nu mai poate fi atins fără sprijinul comuniştilor, scrie Agerpres.ro.

"Nu vom lua parte la acest teatru", a declarat liderul comuniştilor, Vojtech Filip.

Moţiunea a fost depusă de cinci partide conservatoare şi liberale, care acuză guvernul de eşec în lupta împotriva coronavirusului, precum şi că a "aruncat pe fereastră miliarde" de coroane, potrivit lui Petr Fiala, liderul Partidului Civic Democrat (ODS).

Mai mult, premierul Babis este ţinta criticilor cu privire la un conflict de interese generat de calitatea sa de politician şi de fondator al unui conglomerat de afaceri, iar luni procuratura a anunţat că poliţia cere din nou inculparea lui pentru presupusă fraudă cu fonduri europene.

Babis a asigurat în cursul dezbaterii de joi că nu a intrat în politică pentru a face afaceri şi a luat apărarea guvernului minoritar pe care îl conduce.

Cele cinci partide de opoziţie care au iniţiat moţiunea, marţi, dispun împreună de 68 de voturi în Camera deputaţilor şi se aşteaptă la voturi suplimentare din partea unor deputaţi de dreapta. Plecarea de la dezbatere a comuniştilor din KSCM, care au 19 mandate, este considerată însă decisivă.

Preşedintele Milos Zeman a anunţat pe de altă parte că, indiferent de rezultatul votului de joi, cabinetul va rămâne în funcţie până la alegerile prevăzute pentru începutul lui octombrie.

Un recent sondaj realizat de agenţia Median arată că partidul ANO al lui Babis ar obţine doar locul doi la alegeri, cu 23% din voturi, pe locul întâi fiind în acest sondaj alianţa electorală dintre Partidul Piraţilor şi STAN (Primari şi independenţi).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.