Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul de extremă-dreapta Jobbik şi-a ales un nou lider, adeptul unei politici moderate (Ungaria)

BBC
Jobbik

Partidul ungar de extremă-dreapta Jobbik şi-a ales sâmbătă un nou lider, care ar urma să menţină politica moderată adoptată de cinci ani de această formaţiune, relatează AFP.

În vârstă de 45 de ani, Tamas Sneider a fost ales ca noul lider al Jobbik în cadrul unui congres al partidului după demisia de luna trecută a influentului său predecesor Gabor Vona, a anunţat un purtător de cuvânt al formaţiunii.

Noul preşedinte, care respinge acuzaţiile conform cărora ar fi condus în trecut o bandă de skinheads, a fost ales cu 54% din voturi, în timp ce rivalul său, Laszlo Toroczkai, adeptul unei poziţii extrem de dure împotriva imigraţiei, a obţinut 46% din voturi.

Conform mass-media, Sneider a dat asigurări înaintea votului, într-un discurs în spatele uşilor închise, că viziunea politică a Jobbik va fi "în mare parte similară" cu cea actuală, chiar dacă formaţiunea are nevoie de reforme structurale.

În vârstă de 39 de ani, Gabor Vona, care a condus partidul din 2006, şi-a respectat promisiunea de a demisiona după alegerile legislative de la 8 aprilie, deoarece formaţiunea sa nu a învins partidul aflat la putere, Fidesz, al premierului Viktor Orban.

Din 2013, el s-a angajat la îmbunătăţirea imaginii partidului, considerat până atunci a fi unul din cele mai radicale din Europa, luptând împotriva înclinaţiilor ultranaţionaliste, rasiste şi antisemite ale formaţiunii

Înainte de votul de sâmbătă, Sneider a subliniat că proiectul transformării Jobbik într-un partid 'al poporului' trebuie să continue, în ciuda rezultatelor electorale dezamăgitoare.

Jobbik a obţinut în aprilie 19% din voturi (comparativ cu 20% în 2014), cu mult în spatele Fidesz (49%). Totuşi partidul deţine în prezent 26 de mandate în parlament, comparativ cu 23 în legislatura precedentă, dintr-un total de 199 de locuri.

Sneider a mai spus că Jobbik va coopera cu alte partide de opoziţie, ceea ce marchează o schimbare de strategie faţă de liderul precedent, care prefera ca formaţiunea să acţioneze singură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.