Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul de la putere din Georgia îl alege pe liderul său ca prim-ministru înaintea alegerilor din acest an

Asian News
alegeri Georgia

Partidul de la putere din Georgia l-a nominalizat joi pe liderul său, Irakli Kobahidze, ca nou prim-ministru, în timp ce această ţară din Caucazul de Sud se pregăteşte pentru alegeri parlamentare în acest an, informează Reuters.

Kobahidze, care conduce blocul Visul Georgian din 2021, este cunoscut pentru retorica sa aprinsă şi echilibrează criticile uneori tranşante la adresa Occidentului şi Ucrainei cu declaraţii despre dorinţa ţării sale de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO, potrivit Agerpres.

El este de asemenea cunoscut pentru criticile sale directe la adresa opoziţiei şi a fostului preşedinte încarcerat Mihail Saakaşvili.

Într-un discurs la congresul partidului său, după ce a fost nominalizat, Kobahidze a prezis că Visul Georgian va câştiga alegerile parlamentare care vor avea loc până în octombrie "la o mare diferenţă".

Sondajele arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid din ţară, dar a pierdut teren din 2020, când a câştigat o majoritate fragilă în parlament.

Irakli Garibaşvili, prim-ministrul în exerciţiu, a declarat luni că demisionează pentru a-i acorda succesorului său timp să se pregătească pentru alegeri. Parlamentul este de aşteptat să aprobe succesorul său în zilele următoare.

Visul Georgian este suspectat că este controlat de fapt de fondatorul său, fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanişvili.

În discursurile lor, atât Kobahidze, cât şi Garibaşvili i-au mulţumit lui Ivanişvili pentru sprijinul său politic.

Ivanişvili şi aliaţii săi declară că sunt hotărâţi în legătură cu obiectivul Georgiei de a adera la UE şi NATO, dar adâncirea legăturilor lor cu Rusia şi o represiune împotriva opoziţiei din ţară au stârnit îngrijorări în Occident.

Georgia, care spune că se opune războiului Rusiei din Ucraina, dar vrea să se asigure că nu se va extinde pe propriul teritoriu, a refuzat să impună sancţiuni Moscovei din cauza conflictului şi a restabilit zborurile cu Rusia, care au fost suspendate în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.