Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Democrat din Italia insistă asupra unei reforme a legii privind accesul la cetăţenie

matteo renzi

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) al premierului italian Matteo Renzi a insistat joi în favoarea adoptării unei reforme a legii privind accesul la cetăţenie, reformă votată în urmă cu un an de deputaţi şi respinsă de atunci de senatori, informează AFP. 'Cred că a recunoaşte cetăţenia celor care s-au născut în Italia sau s-au şcolarizat aici este o exigenţă civică imposibil de respins', a declarat joi senatoarea Anna Finocchiaro, membru influent al PD şi preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Constituţionale a Senatului.

Ea a declarat că va pune proiectul de lege pe ordinea de zi a Comisiei, imediat după referendumul constituţional din 4 decembrie, care cristalizează pentru moment toate dezbaterile politice. La exact un an după ce a fost adoptat în Camera Deputaţilor, susţinătorii textului au organizat un flash-mob nu departe de Senat pentru a aminti de corvoada administrativă prin care trec zeci de mii de tineri străini născuţi sau crescuţi în peninsulă, care se simt italieni, dar nu au niciun mijloc de a deveni în realitate. Proiectul de lege prevede că un străin născut în Italia va putea obţine cetăţenia dacă unul dintre părinţii săi o solicită şi dacă cel puţin unul dintre ei are un titlu de şedere în regulă. El ar putea obţine cetăţenia şi depunând el însuşi o cerere în acest sens, în primii doi ani după majorat.

Această măsură s-ar extinde şi asupra minorilor născuţi în străinătate, dar instalaţi de cel puţin şase ani în Italia şi şcolarizaţi aici de cel puţin cinci ani şi ar deveni automată pentru copiii minori ai persoanelor naturalizate în Italia, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.