Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Ecologist Român (PER) solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au contribuit la ţeapa numită Roşia Montană

per.ro
sigla PER - Partidul Ecologist Roman

Partidul Ecologist Român (PER) apreciază că decizia pe care urmează să o pronunţe Curtea de arbitraj de la Washington, parte a Centrului de litigii privind investițiile al Băncii Mondiale (ICSID), dovedeşte că politicienii care au condus statul român, în cârdăşie cu oameni de afaceri, şi-au dorit, de la început, acest deznodământ: ca românii să plătească despăgubiri colosale pentru o companie care nu este altceva decât o căsuţă poştală.

Avem de-a face cu un caz clasic de subminare a economiei naţionale, cu efectul pervers de a pune vina în cârca tuturor românilor care s-au opus dezastrului de mediu pe care l-ar fi creat o exploatare cu cianuri a zăcământului aurifer.

“Roşia Montană a fost o schemă piramidală de tip Caritas. Ca dovadă, acum, sunt unii care se vor îmbogăţi peste măsură şi românii vor trebui să plătească deciziile aberante ale tuturor politicienilor care s-au perindat la vârful statului român în ultimii 30 de ani. România decontează acum lăcomia, prostia, ticăloşia celor care au acordat licenţa în primă instanţă, care au prelungit-o, care au tărăgănat o decizie şi care au blocat exploatarea minieră taman pentru a se ajunge la aceste compensaţii. Toţi ar trebui traşi la răspundere penală şi să răspundă în solidar pentru această pagubă uriaşă pe care nu avem de unde să o plătim. Cu aceşti bani, refăceam toată infrastructura spitalicească din România”, a declarat Florin Secară, preşedintele PER.

Partidul Ecologist Român consideră că un referendum naţional pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană este tardiv. În mod cert, cei care se află în spatele Gabriel Resources, mulţi dintre ei români care au cumpărat acţiuni aşteptând marele pot, vor executa silit Ministerul Finanţelor şi nu vor aştepta organizarea unui astfel de vot plebiscitar.

“Dacă se ajunge la referendum, PER se va poziţiona categoric împotriva exploatării miniere. Pe de o parte, este otrăvitoare pentru mediu. Şi nici nu credem că va genera beneficii materiale pentru statul român care să justifice un asemenea risc. Atrag atenţia că avem de-a face cu o mizerie politică: se încearcă aruncarea vinei pe românii care au protestat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Nu a oamenilor care iubesc natura şi vor să păstreze ţara asta curată şi sănătoasă este vina pentru dezastrul de astăzi. Culpa este exclusiv a politicienilor care au acordat licenţele fără consultare şi fără să gândească, dar şi a celor care au rostogolit bolovanul mai la vale ca să vină alţi fraieri să plătească”, a concluzionat Florin Secară.

PER solicită Guvernului României să publice integral decizia Curţii de arbitraj de la Washington şi toate documentele care s-au constituit în probe la dosar. Românii merită să ştie adevărul: cine sunt politicienii implicaţi, ce argumente s-au adus şi dacă avocaţii plătiţi de statul român şi-au îndeplinit sau nu corespunzător obligaţiile de reprezentare.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.