Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Boris Johnson, vizat de un val de acuzații de islamofobie

discriminare

Partidul Conservator al prim-ministrului britanic Boris Johnson se confruntă cu o problemă persistentă de islamofobie la nivel local sau individual, conchide un raport independent privind discriminarea în cadrul formaţiunii, publicat marţi şi citat de France Presse.

"Sentimentul anti-musulman rămâne o problemă în cadrul partidului. Este în detrimentul partidului şi îndepărtează o parte semnificativă a societăţii", subliniază raportul.

În total, sunt analizate 1.418 plângeri pentru discriminare adresate conservatorilor între 2015 şi 2020, referitoare la 727 de incidente, dintre care două treimi au vizat musulmani.

Acest sentiment anti-musulman poate fi găsit la nivel local sau individual, potrivit documentului, care indică totuşi că nu a identificat "rasism instituţional" în tratarea plângerilor.

Un purtător de cuvânt al Partidului Conservator a declarat că formaţiunea va revizui recomandările formulate în raport.

Este preconizată în special o revizuire a sistemului de gestionare a reclamaţiilor, mai multă transparenţă în modul în care sunt tratate, un cod clar de conduită pentru toţi membrii, instruire şi o revizuire a regulilor în legătură cu reţelele sociale.

Acuzat că a lăsat islamofobia să prospere în rândurile sale, partidul la putere i-a încredinţat în decembrie 2019 profesorului de psihologie Swaran Singh, fost membru al unei comisii naţionale pentru egalitate, acest studiu mult aşteptat privind discriminarea în interiorul formaţiunii.

Acest anunţ a fost făcut la scurt timp după o victorie masivă a conservatorilor la alegerile legislative, în timp ce opoziţia laburistă s-a confruntat cu acuzaţii de antisemitism cronic.

Însuşi premierul Boris Johnson este arătat cu degetul după ce a scris un articol în 2018, când era ministru de externe, în care compara femeile musulmane purtând voal integral cu "cutii poştale" sau "hoţi de bancă".

Acest lucru sporeşte impresia, potrivit raportului, că "partidul şi conducerea sa nu respectă comunităţile musulmane".

Liderul conservator a spus că "îi pare rău" dacă cuvintele sale au putut răni. "Aş folosi acum unele dintre cuvintele ofensatoare din scrierile mele trecute? Nu, nu acum când sunt prim-ministru", a răspuns el în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.