Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Carles Puigdemont votează pe tema unei eventuale ieşiri din executivul regional catalan

bloomberg.com
Carles Puigdemont

Militanţii din cadrul partidului fostului lider regional catalan Carles Puigdemont au început să voteze joi asupra unei eventuale ieşiri din coaliţia pro-independenţă ce guvernează această regiune care a încercat să se desprindă de Spania în urmă cu cinci ani, relatează AFP.

Peste 6.000 de militanţi din Împreună pentru Catalonia (Junts) trebuie să opteze până vineri, la ora 17.00 (15.00 GMT), dacă doresc ca formaţiunea lor să părăsească sau nu executivul regional prezidat de cealaltă mare formaţiune separatistă ERC (Stânga republicană din Catalonia).

Cele două partide au avut în 2017 o tentativă de secesiune a acestei bogate regiuni din nord-estul Spaniei pe care o guvernează împreună din 2015, potrivit Agerpres.

Cinci ani mai târziu, ele ele sunt mai divizate ca niciodată în privinţa strategiei de urmat. Susţinătoare a guvernului socialist al lui Pedro Sanchez, ERC este adepta unui dialog cu Madridul, în timp ce Junts vrea o linie mai radicală.

Cele două formaţiuni sunt în pragul unei rupturi după ce Junts a ameninţat săptămâna trecută că va cere parlamentului local să voteze o moţiune de neîncredere împotriva preşedintelui regional Pere Aragones, acuzat că nu arată un angajament clar în favoarea independenţei.

Furios din cauza acestei lipse de loialitate, Aragones l-a concediat pe vicepreşedintele său Jordi Puignero, cel mai înalt reprezentant al Junts din executivul său.

Tensiunile cronice dintre cele două partide au dus deja la căderea precedentului guvern regional, condus de Junts, şi la convocarea de alegeri anticipate care au avut loc în februarie 2021.

Dacă militanţii Junts votează în favoarea ruperii coaliţiei, Aragones a dat asigurări miercuri că nu intenţionează să convoace un nou scrutin şi că va încerca mai degrabă să guverneze în minoritate.

Rezultatul este dificil de anticipat, înşişi liderii Junts fiind profund divizaţi în privinţa menţinerii sau nu a formaţiunii lor în guvernul regional, notează France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.