Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Ghiță ar putea servi inclusiv lui Ponta și altor lupi tineri social-democrați

revista presei

Romania Libera:

Victor Ponta spune că rămâne să facă politică în PSD, deși prietenul său, Sebastian Ghiță, a anunțat că își face partid. Noua formațiune s-ar putea promova ca alternativa de stânga a PSD-ului nereformat și ar putea servi inclusiv lui Ponta și altor „lupi tineri“ social-democrați. După cum a dezvăluit chiar Sebastian Ghiță, la propria televiziune, viitorul partid se bazează pe oameni care l-au ajutat în campanie pe Victor Ponta și se dorește a se prezenta publicului drept opusul PSD-ului comunist, al baronilor și al corupților. Adică, exact al PSD-ului învinovățit de Victor Ponta de pierderea alegerilor prezidențiale și despre a cărui nevoie de reformare se vorbește tot mai des... Aparent, între premier și planurile lui Sebastian Ghiță nu este nici o legătură. „E proiectul lui. Eu am fost întotdeauna numai în PSD şi aici voi face politică“, a răspuns, ieri, Victor Ponta, întrebat despre partidul pe care prietenul său a anunțat că îl va forma. Totuși, soarta lui Ponta în PSD nu este tocmai clară. Rămâne de văzut dacă își va convinge colegii de necesitatea reformării partidului și sacrificării celebrilor baroni locali (este vorba, evident, de baronii vechi, nu de cei noi) sau va pierde bătălia și, după congresul din martie-aprilie, locul îi va fi luat de altcineva în fruntea PSD. În acest ultim caz, Ponta ar putea spune public că el a venit cu un proiect prin care să curețe PSD, să-l scape de eticheta de partid comunist și apărător al corupților, dar că social-democrații au vrut altceva. Iar un pas oarecum firesc ar fi alăturarea la proiectul lui Sebastian Ghiță.

RFI:

Angela Merkel a reproşat Rusiei că face „greutăţi” Ucrainei şi altor ţări est-europene. „Moldova, Georgia şi Ucraina, trei ţări răsăritene au semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană - asta în urma unor decizii suverane”, a declarat cancelara într-un interviu acordat ziarului berlinez „Welt am Sonntag”. „Celor trei ţări, Rusia le face greutăţi”, a continuat Merkel în interviul citat care a apărut sub titlul: „Doamna Merkel, aţi duce un război contra Rusiei?”. Referitor la Republica Moldova, cancelara a atras atenţia asupra conflictului din Transnistria. Moldova are de „suferit” din cauza acestui conflict, a explicat Merkel. O problemă similară există şi în Georgia. Această ţară are de suportat consecinţele neplăcute tot din pricina unui conflict îngheţat din Oseţia de Sud şi din Abhazia. Ucraina a fost nevoită să asiste la anexarea Crimeei şi este atrasă în lupte în estul ţării. „În afară de asta vedem că Rusia creează dependenţe economice şi politice în cîteva ţări din vestul Balcanilor”.

Evenimentul Zilei:

Lovitură de teatru în criza ucraineană: aflat într-o vizită de două zile în Kazahstan, Hollande a făcut sâmbătă, la întoarcere, o escală-supriză la Moscova, unde a avut o întâlnire de mai bine de o oră cu Vladimir Putin. Înainte de a se întreține în privat, cei doi au schimbat câteva vorbe în fața presei: „Vizita de azi a dvs, deși scurtă, este o adevărată vizită de lucru!”, a subliniat Putin importanta de a-l fi „deturnat” pe liderul european. „Am auzit discursul dvs. Trebuie să evităm ca noi ziduri să ne despartă!”, a răspuns Hollande împăciuitor, referindu-se la discursul războinic la adresa „inamicilor Rusiei” din Occident, pe care Putin îl rostise cu două zile înainte. Într-adevăr, Hollande și-a asumat rolul de „porumbel al păcii”: a fost primul lider occidental care a vizitat Rusia de la începutul crizei ucrainene... Hollande s-a purtat ca o felină din familia Pisicilor Socialiști. Întrebat la Astana despre criza ucraineană, el a adresat un miorlăit pacifist și neutru la „dezescaladare verbală”, dar și în teren, a conflictului. Atât! Mâțâitul graseiat a gâdilat în mod plăcut orgoliul lui Putin. Prin intermediul liderului kazah Nursultan Nazarbaiev, întâlnirea de a doua zi este bătută în cuie. Mândru, Hollande o sună de Angela Merkel, să se laude cu isprava sa. „Nu avem nevoie de noi ziduri care să ne despartă...” Departe de a fi un porumbel al păcii, Franța joacă acum, a câta oară?, rolul de Baros Rusesc! Navele Mistral se leagănă voioase în apele tulburi ale Hexagonului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.