Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul populist AfD, din Germania, intenţionează să devină a treia forţă politică a ţării

afd

Partidul populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vrea să devină a treia forţă politică din Germania la alegerile federale de anul viitor, în contextul în care principalele partide - creştin-democraţii şi social-democraţii - îşi aruncă unul asupra celuilalt vina pentru pierderile de la alegerile de duminică de la Berlin, transmite DPA.

"În 2017 Angela Merkel se va lupta pentru supravieţuirea politică, iar AfD va deveni a treia forţă politică din Germania. Cel puţin", a scris luni pe Facebook lidera AfD din Berlin şi vicepreşedintă a partidului la nivel naţional, Beatrix von Storch.

Citește și: 'Șantajistul cu marțipan', reținut în Germania pentru că distribuia dulciuri nocive

Comentariile sale vin după ce creştin-democraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel au înregistrat duminică cel mai slab rezultat la un scrutin din Berlin, în timp ce AfD a intrat în parlamentul regional din cel mai mare oraş al Germaniei, obţinând 14,2% din voturi.

Fondat în urmă cu doar trei ani, AfD a intrat acum în consiliile regionale din 10 din cele 16 landuri din Germania.

"Începând de astăzi, concurenţa dintre AfD şi CDU pentru leadership-ul taberei reprezentate de clasa de mijloc este în plin avânt", a scris Beatrix von Storch.

Social-democraţii au atacat de asemenea CDU, acuzându-i pe conservatori de faptul că alegătorii au respins duminică la vot coaliţia de guvernământ SPD-CDU care a condus Berlinul în ultimii cinci ani. SPD face parte de asemenea din marea coaliţie naţională condusă de Merkel.

Însă un lider parlamentar al SPD, Thomas Oppermann, a declarat la un post de radio că disputa permanentă dintre CDU şi partidul-frate din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), în legătură cu politica privind refugiaţii semnalează că această coaliţie condusă de Merkel "nu ştie spre ce se îndreaptă".

Totuşi, un lider al CSU a declarat pentru Huffington Post că rezultatul de la Berlin nu este un vot împotriva Angelei Merkel. "Politica privind refugiaţii a cancelarului nu a jucat decât un rol minor", a spus Stephan Mayer.

Peste 60% dintre electorii care au votat pentru alte partide decât AfD au spus, conform unor sondaje, că principalele lor îngrijorări sunt legate de probleme locale din Berlin, cum ar fi chiriile în creştere şi înrăutăţirea serviciilor publice.

În ciuda faptului că a suferit cel mai prost rezultat la un scrutin din Berlin, SPD a obţinut suficient sprijin pentru a fi din nou în postura de a crea o coaliţie pentru a conduce administraţia locală.

Primarul în exerciţiu al Berlinului, Michael Mueller, din partea SPD, ar urma să înlocuiască actuala coaliţie SPD-CDU cu o nouă alianţă de trei partide, care să mai cuprindă Verzii şi stânga-extremă Die Linke, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.