Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Social-Democrat german l-a exclus pe scriitorul Thilo Sarrazin pentru poziția ostilă față de imigranții musulmani

rfi.fr
germania CDU vs SPD

Partidul Social-Democrat german (SPD), partener de coaliţie al cancelarului Angela Merkel, a decis joi să-l excludă din această formaţiune pe scriitorul Thilo Sarrazin, autorul mai multor bestseller-uri critice în special la adresa imigranţilor musulmani, scrie joi presa germană, citată de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Social-democraţii germani încearcă de mulţi ani îndepărtarea din partid a lui Thilo Sarrazin, care anul trecut a contestat o procedură disciplinară lansată de această formaţiune pentru a-l putea exclude. Comisia de arbitraj a SPD s-a pronunţat acum asupra acestei contestaţii, luând o decizie în favoarea excluderii, aşteptată să fie comunicată oficial vineri de secretarul general al SPD, Lars Klingbeil.

Thilo Sarrazin, în vârstă de 74 de ani, este membru al SPD de mai mult de patru decenii, timp în care, printre alte funcţii, a fost responsabil cu finanţele în landul Berlin, între 2002 şi 2009, şi apoi director al Bundesbank, până în 2010.

Citește și: Alina Gorghiu, strigăt de revoltă: În ce țară trăim! PSD a făcut un joc meschin!

În acel an a publicat lucrarea "Deutschland schafft sich ab" (Germania se autodesfiinţează), a cărei idee de bază este că expansiunea islamului ameninţă Germania şi că valul de migranţi, în special musulmani, va determina descompunerea societăţii germane. Primul tiraj al cărţii a fost de 1,4 milioane de exemplare, devenind apoi cea mai vândută lucrare de non-ficţiune vândută în Germania în acest deceniu. Însă apariţia ei a provocat un scandal politic în urma căruia Sarrazin a fost nevoit să renunţe la mandatul său din Bundestag şi la funcţiile din SPD, rămânând simplu membru al partidului.

Această carte a fost urmată de altele scrise în acelaşi stil, cea de-a doua fiind 'Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht" (Preluare ostilă: Cum islamul împiedică progresul şi ameninţă societatea), care a fost de asemenea un succes la capitolul vânzări.

Conducerea SPD a estimat că apariţia acestor lucrări scrise de un membru al formaţiunii a provocat daune partidului prin exprimarea unor idei care nu se înscriu în linia formaţiunii, astfel că a încercat în mod repetat să-l excludă pe Sarrazin, care însă a contestat de fiecare dată măsurile luate împotriva lui în cadrul partidului.

El a fost invitat de formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) să se alăture acestui partid, dar a refuzat, afirmând că doreşte să rămână în continuare un social-democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.