Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Syriza, întrecut de adversarii de dreapta în sondajele din Grecia

syriza grecia stanga extrema

Principalul partid de opoziţie din Grecia, dreapta Noua Democraţie (ND), care şi-a ales săptămâna trecută un nou lider, pe Kyriakos Mitsotakis, a întrecut stânga SYRIZA a lui Alexis Tsipras, arată două sondaje publicate în weekend, o premieră după un an, notează AFP, potrivit Agerpres.

Sondajul de intenţii de vot al institutului Alco, publicat duminică în săptămânalul Proto Thema, creditează ND cu 21,3% faţă de 18% pentru SYRIZA. 

Potrivit celui de-al doilea sondaj realizat de Metron Analysis, publicat sâmbătă în cotidianul Parapolitika, ND întrece SYRIZA cu 23,6% faţă de 19,9%. 

Timp de cel puţin un an, după înfrângerea suferită în alegerile din ianuarie 2015 şi venirea SYRIZA la putere pentru prima dată, ND a pierdut o parte importantă a electoratului său. SYRIZA a obţinut atunci 36,3% din voturi faţă de 27,8% pentru ND, o diferenţă pe care partidul aproape a menţinut-o şase luni mai târziu, la alegerile parlamentare din septembrie (35,4% - 28%). 

Analiştii şi mass-media consideră că această "schimbare" a opiniei publice se datorează în mare parte alegerii săptămâna trecută a lui Kyriakos Mitsotakis, 47 de ani, ca lider al ND. Mitsotakis se doreşte a fi "reformatorul" ND, pentru a face partidul să evolueze spre centru. 

Printre alte motive pentru creşterea în popularitate a dreptei, potrivit analiştilor, se numără continuarea măsurilor de austeritate de către guvernul SYRIZA în timp ce iniţial el a promis să le oprească. 

Fost ministru al reformei administrative (iunie 2013-ianuarie 2015), membru al parlamentului de peste un deceniu şi fiul unui fost prim-ministru, Kyriakos Mitsotakis reprezintă noua generaţie de conservatori şi a reuşit să adune ND, pe fondul unor certuri în interiorul partidului în ultimele luni. 

Ambele sondaje arată cu toate acestea o oboseală a electoratului confruntat cu alegeri succesive de la izbucnirea crizei datoriilor în 2010. Aproximativ 30% dintre respondenţi nu au dorit să răspundă sau sunt în favoarea abţinerii, potrivit acestor sondaje. 

În alegerile din septembrie, rata de abţinere a ajuns la 44%, cea mai ridicată în ultimii ani în Grecia. 

Mandatul prim-ministrului Alexis Tsipras expiră în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.