Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pas major făcut de UE: Achiziții comune de muniție pentru Ucraina, în valoare de două miliarde de euro

EP
UE ucraina

Uniunea Europeană va face achiziţii comune de armament pentru Ucraina, afirmă ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, după o reuniune desfăşurată la Bruxelles, iar, conform unor oficiali de la Bruxelles, statele membre vor aloca două miliarde de euro pentru acest plan.

„Am ajuns la un consens politic pentru a trimite în Ucraina un milion de cartușe de calibru 155 mm”, a declarat el reporterilor, adăugând că proiectilele vor fi trimise în termen de 12 luni, potrivit Reuters.

„Mai sunt multe, multe detalii care trebuie (rezolvate), dar pentru mine este cel mai important să încheiem aceste negocieri și asta îmi arată un lucru: dacă există voință, există o cale.”

Anterior, surse citate de postul France Info au declarat că statele membre au ajuns la un acord privind alocarea a două miliarde de euro pentru achiziţii comune de armament care să fie oferit Ucrainei.

Avertismentul lui Borrell

Anterior, luni, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a avertizat că vor exista "dificultăți" dacă miniștrii de externe și ai apărării din UE nu vor reuși să ajungă la un acord pentru a reface stocurile din Ucraina, care sunt în scădere. "Sper că miniștrii se vor angaja, cu toții, într-o discuție finală și vor ajunge la un acord asupra unei decizii foarte importante", a declarat el reporterilor. "În caz contrar, vom fi în dificultate pentru a continua să furnizăm arme Ucrainei".

Miniștrii de externe și ai apărării din UE încă mai pun la punct un plan de 1 miliard de euro pentru achiziționarea în comun de muniție de către Agenția Europeană de Apărare cu sediul la Bruxelles. Propus pentru prima dată de Estonia și inspirat de achiziționarea în comun de către bloc a vaccinurilor Covid, un astfel de acord ar reprezenta un moment important pentru UE, care are o experiență limitată în ceea ce privește achiziționarea în comun de bunuri militare. Până în prezent, se așteaptă ca aproximativ 15 țări să ia parte la această inițiativă voluntară.

Miniștrii discută, de asemenea, o propunere separată de 1 miliard de euro pentru a rambursa statele membre care aprovizionează Ucraina cu muniție, prin intermediul Facilității europene pentru pace (EPF) a UE. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, UE s-a angajat să aloce 3,6 miliarde de euro pentru a finanța armament și ajutoare neletale pentru Ucraina prin intermediul EPF, un fond creat în 2021 pentru a consolida securitatea. Conform ultimului plan, 1 miliard de euro din EPF ar urma să fie alocat pentru finanțarea de muniții pentru Ucraina.

O sursă din UE a declarat că acordul a acoperit atât planul comun de achiziții de 1 miliard de euro, cât și finanțarea de 1 miliard de euro din EPF pentru muniție, deși detaliile finale sunt încă în curs de stabilire. "Toate opțiunile sunt disponibile", a declarat Pevkur, îndemnând la un acord asupra "micilor detalii" cât mai curând posibil. "Ideea este foarte simplă. Trebuie să livrăm 1 milion de cartușe Ucrainei cât mai curând posibil."

El a adăugat că Estonia preferă să se aprovizioneze cu muniție de la industria europeană, dar toate opțiunile - inclusiv furnizorii din afara UE, trebuie să fie deschise pentru a ajuta Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.