Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'paşapoartelor de aur': fost lider parlamentar cipriot este acuzat de corupție și conspirație împotriva statului

Êîìïüþòåðíàÿ îáðàáîòêà áèîìåòðè÷åñêèõ äàííûõ çàãðàíïàñïîðòà ÐÔ íîâîãî îáðàçöà

Fostul preşedinte al parlamentului cipriot, Demetris Syllouris, precum şi un alt fost politician şi doi avocaţi au fost acuzaţi luni de corupţie şi conspiraţie împotriva statului Cipru în legătură cu scandalul "paşapoartelor de aur", informează DPA, scrie Agerpres.

Schema a ieşit la iveală în urmă cu doi ani după ce un video filmat în secret de către canalul Al Jazeera l-a implicat pe Syllouris în planul de a ajuta un chinez să obţină cetăţenia cipriotă în timp ce se confrunta cu închisoarea din cauza spălării banilor.

Înregistrarea video a provocat demisia lui Syllouris şi a altui parlamentar.

Programul de paşapoarte cipriote, folosit de asemenea de numeroşi cetăţeni ruşi, a fost ulterior închis, parţial din cauza presiunii din partea UE.

Nicosia le-a oferit un aşa-numit "paşaport de aur" solicitanţilor care au investit cel puţin 2,5 milioane de euro (2,5 milioane de dolari) în Cipru.

Cipru este o ţară membră a UE din 2004 şi prin urmare paşapoartele sale oferă libera circulaţie şi dreptul la muncă în întreaga Uniune Europeană.

În august, o anchetă în Cipru a constatat că scandalul ajunge chiar mai departe. Între 2007 şi 2020, 3.517 persoane şi 3.810 reprezentând relaţiile lor apropiate au primit cetăţenia cipriotă. Un număr mare dintre aceste paşapoarte au fost date ilegal.

Presa cipriotă a relatat că se aşteaptă să fie acuzate şi alte persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.