Deși medicamentele sunt esențiale pentru tratarea numeroaselor afecțiuni, gustul lor neplăcut rămâne o provocare pentru pacienți, mai ales pentru copii și vârstnici. Specialiștii explică faptul că originea acestui gust amar are legătură directă cu natura, deoarece este o sursă de inspirație pentru multe substanțe active folosite în farmacie.
Potrivit cercetătorilor, numeroase medicamente își au rădăcinile în compuși produși de plante și nevertebrate marine. Aceste organisme, incapabile să fugă de prădători, și-au dezvoltat metode de apărare chimică.
Multe dintre aceste substanțe sunt percepute ca toxice de către organismul uman, iar gustul amar a devenit un semnal de alarmă natural împotriva consumului lor, notează Live Science.
Chiar dacă tehnologia actuală permite izolarea și ajustarea compușilor naturali pentru a fi eficienți și siguri în tratamente, problema gustului neplăcut persistă.
Se scapă greu de gustul amar
Totuși, mascatul gustului amar nu este simplu. Nu e vorba doar de aromă, spun experții, ci de întreaga experiență senzorială. Mirosul, textura, chiar și aspectul medicamentului pot influența acceptarea acestuia de către pacient. Acesta este un aspect esențial, în special în cazul pacienților mai vulnerabili, precum copiii și vârstnicii.
Industria farmaceutică investește sume considerabile în găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea gustului. De la îndulcitori și arome, la învelișuri speciale sau modificări chimice, fiecare metodă încearcă să facă administrarea medicamentelor mai ușoară.
Comentează