Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patria Bank a avut pierderi de 2,4 milioane lei, în primul trimestru

Patria Bank
Patria Bank

Patria Bank a avut în primul trimestru pierderi de 2,4 milioane lei, asemănătoare cu cele din perioada similară din 2019, când rezultatul negativ a fost de 2,3 milioane lei.

Banca a transmis Bursei de Valori Bucureşti raportul trimestrial în care vorbeşte despre "impactarea rezultatului net al trimestrului I 2020 de anumite evoluţii ale pieţei şi comportamentului clienţilor ca urmare a contextului pandemiei Covid-19 declanşată în cursul lunii martie 2020. Astfel, banca a raportat o pierdere netă de 2,4 milioane lei în principal pe fondul unor elemente de natură nerecurentă şi a impactului cauzat de pandemia Covid-19 în valoare de -3,4 milioane lei", potrivit news.ro.

Citește și: Video scandalos! Cum a fost provocat ÎPS Teodosie în timpul slujbei

Reprezentanţii Patria Bank spun că fără aceste elemente extraordinare rezultatul net la trimestrul 1 2020 ar fi fost profit net 1 milion lei.

"În urma analizei rezultatelor financiare, managementul consideră că activitatea Patria Bank a fost deja impactată de pandemia Covid-19, dar efectele pot fi atenuate de măsurile întreprinse de bancă, de evoluţiile pieţelor financiare sau de măsurile de relansare economică iniţiate de Guvern. Contextul actual aduce efecte negative, dar poate genera şi oportunităţi de business şi dezvoltare. Banca a absorbit impactul negativ din trimestrul I, toţi indicatorii prudenţiali se situează peste limitele reglementate chiar şi fără modificarea recentă a cerinţelor privind amortizarea capitalului, banca deţinând resurse pentru susţinerea activităţii", se arată în raport.

Portofoliul de credite (valoare brută) înregistrează o creştere cu 52 milioane lei (+3%) faţă de 31 decembrie 2019, până la 1,75 miliarde lei, iar faţă de martie 2019 creditele brute au crescut cu 34 milioane lei (+2%).

Citește și: Guvernul schimbă strategia! Ludovic Orban dezvăluie o schimbare radicală făcută pentru starea de alertă

Totalul activelor la 31 martie 2020 înregistrează o scădere cu 7% faţă de 31 martie 2019, la 3,06 miliarde lei.

În primele trei luni ale anului 2020 activitatea de creditare a generat credite noi de aproximativ 180 milioane lei din care aproximativ 77% acordate persoanelor juridice.

"Deşi a existat o anumită presiune generată de gradul de realizare a bugetului de vânzări în special datorită diminuării cererii de creditare determinate de efectele pandemiei Covid-19, acest volum de credite noi a asigurat o creştere a soldului brut de credite comerciale performante de 36 milioane lei faţă de finalul anului 2019", se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte activitatea de carduri, în trimestrul I 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut banca a înregistrat rezultate pozitive atât în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii efectuate cu cardurile din portofoliul Patria Bank, cât şi în ceea ce priveşte volumul acestora. De asemenea, s-a înregistrat o creştere cu 32% a numărului de tranzacţii efectuate în medie lunară/card Patria Bank. De asemenea, valoarea tranzacţiilor totale a crescut cu 9% în trimestrul I 2020 faţă de trimestrul I 2019.

Citește și: OFICIAL - Noile restricţii de circulaţie în starea de alertă. Apare o nouă declaraţie pe propria răspundere/ MODEL

Banca face şi previziuni pentru aces an incluzând impactul economic generat de pandemia Covid-19.

"Considerând gradul mare de incertitudine asupra crizei economice cauzate de pandemie şi a efectelor secundare asupra populaţiei şi mediului de afaceri, banca se află în curs de analiză şi cuantificare a impactului asupra rezultatelor financiare pentru întreg anul 2020. Previziunile băncii anticipează următoarele efecte: Reducerea cererii de creditare cu impact în volumul de credite noi acordate; Presiune asupra surselor comerciale, clienţii fiind nevoiţi să apeleze la economii pentru a contracara diminuarea veniturilor; Reducerea veniturilor nete operaţionale cauzată de diminuarea activităţii de creditare coroborat cu un volum de tranzacţionare mai redus din partea clieţilor şi evoluţia descrescătoare a indexului de dobândă (Robor); Cheltuieli operaţionale-se anticipează că nivelul acestora să fie redus prin măsuri de eficientizare procese, renegociere a unor contracte şi optimizări; totodată, sunt categorii de costuri unde este aşteptată creşterea acestora datorită condiţiilor şi regulilor impuse de pandemie; Cheltuieli cu ajustările de depreciere a activelor financiare - este anticipat un nivel mai ridicat considerând dificultăţile cu care se confruntă clienţii; Fonduri proprii -potenţialul efect dereducerea profitabilităţii iniţial planificate faţă de planul bugetar ar putea eroda nivelul fondurilor proprii împreună cu impactul volatil al marcării la piaţă a portfoliului de titluri care este surprins în rezervele din reevaluare", se arată în raport.

Criza Covid-19 a impactat activitatea băncii, efectele resimţindu-se în special la nivelul volumelor de creditare în scădere în lunile martie şi aprilie, urmare pe de o parte a limitărilor impuse de starea de urgenţă şi, pe de altă parte, a scăderii apetitului clienţilor pentru produsele de creditare pe fondul sentimentului de incertitudine specific perioadei.

Banca a derulat anul trecut un program de optimizare prin care a remodelat reţeaua teritorială de la un număr de 81 de unităţi la 46 de unităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.