Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhia, replică DURĂ la criticile privind finanţarea de la buget pentru Catedrală: 'Este JENANT şi RIDICOL...'

www.a1.ro
Patriarh Catedrala Neamului machetă

În anul 2017, Primăria Capitalei a donat, pentru Catedrală, 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, 20 de milioane lei.Confruntată cu critici pentru că s-au primit bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului de la bugetul local sau central, Biserica Ortodoxă Română vine cu o replică de ultim moment.

Citeşte şi: Dublu ASASINAT în Capitală: Fiul unui DIPLOMAT şi-a UCIS iubita şi un vecin, în scara blocului. Ce au descoperit anchetatorii

"Cei care contestă încă acest proiect o fac ignorând cultura naţională, istoria acestui proiect vechi de peste 130 de ani, ignorând faptul că poporul român este unul creştin şi că majoritatea credincioşilor creştini îşi doresc această catedrală. (...) Este de notorietate, în ultimele zile, iniţiativa nefericită a unei facţiuni din partidul numit USR, pentru că nu toţi membrii USR sunt împotriva finalizării unui proiect. A încerca să sabotezi finalizarea unui asemenea proiect de o asemenea importanţă este total descalificant şi dezonorant", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Acesta a subliniat că nu este vina Bisericii Ortodoxe Române că, la noi în ţară, nu există infrastructură, aşa cum şi-au exprimat mulţi cetăţeni opinia.

"A dezgropa scheletul acestui sofism «vrem spitale, nu catedrale» este, de asemenea, dezonorant pentru că nu din cauza ridicării unui monument precum Catedrala Naţională nu se construiesc şcoli, spitale sau autostrăzi. A inculpa BOR că nu se construieşte o infrastructură în România este jenant şi ridicol. Ne-ar face un serviciu tuturor aceşti entuziaşti ai militantismului civic dacă s-ar apleca cu multă bună voinţă asupra surselor reale, nu imaginabile, ale risipirii banului public din România. Sursa principală a acestei risipe şi acestei disfuncţionalităţi o constituie corupţia cu majusculă", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Terminată în proporţie de 80%, Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită pe 25 noiembrie, în prezenţa a sute de invitaţi, inclusiv patriarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe.

"Evenimentul sfinţirii Catedralei Naţionale este un moment foarte important, care va puncta în cel mai luminos mod anul centenar. (...) La baza acestui proiect a stat iniţiativa cinstirii eroilor români din Primul Război Mondial, ulterior, din al Doilea Război Mondial, din vremea comunismului şi astăzi, de ce nu, este importantă pomenirea românilor care au murit şi după 1990, în toate câmpurile militare. Sfinţirea ei este acum fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivităţi religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală", a conchis Vasile Bănescu.

Evenimentul, care va marca şi anul Centenarului, va avea sute de invitaţi, printre care Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol şi toţi conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa şi nu numai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.