Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe: Papa poate vizita Serbia ca şef de stat, nu ca suveran pontif

patriarch-irinej-of-serbia-portrait-465x390

Şeful Bisericii Ortodoxe sârbeşti, Patriarhul Irineu, a declarat că Papa Francisc poate să viziteze Serbia oricând în calitate de om de stat, dar că este prea devreme să viziteze Biserica Ortodoxă Sârbă din postura de lider religios, invocând ca motiv 'expulzarea' sârbilor din Croaţia şi crimele comise împotriva acestora în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează luni mass-media din Belgrad, conform agenţiei croate Hina. 

Într-un interviu acordat vesti.online, înaltul prelat sârb a spus că problema vizitei Papei în Serbia s-a tot discutat şi că această vizită ar fi controversată şi pentru că Biserica Ortodoxă Sârbă nu vrea să intervină în această privinţă. 

'Papa este un om de stat. Pe lângă funcţia de conducător al bisericii, el este şi şef al statului Vatican. Ţara noastră îl poate invita oricând în calitate de om de stat, nu ne vom amesteca în această privinţă, însă în ceea ce priveşte Biserica Ortodoxă Sârbă, credem că acum nu este momentul potrivit ca Papa să viziteze Biserica', a afirmat el. 

'Ar fi o onoare pentru noi să-l întâlnim pe Papă, dar trebuie să ne amintim numărul mare de oameni care au fost expulzaţi din Croaţia, unii dintre ei continuând să trăiască în condiţii grele astăzi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au întâmplat multe tragedii în aceste locuri, iar unii clerici au luat parte la cele mai groaznice crime împotriva umanităţii', a spus Patriarhul Irineu. 

El a reamintit de unitatea Bisericii creştine de până la Marea Schismă din secolul al XI-lea. "Până la mijlocul secolului XI am fost o singură biserică şi aveam multe în comun. Îmi doresc să fim mai apropiaţi, deoarece trebuie să construim pe ceea ce avem în comun o comunitate care să fie doar benefică, totuşi, credem că încă nu este timpul pentru o asemenea vizită', a declarat Irineu. 

Ultima dispută dintre Biserica Ortodoxă Sârbă şi Biserica Romano-Catolică din Croaţia a fost cauzată de planurile de a-l canoniza pe cardinalul croat Alojzije Stepinac, intenţie faţă de care s-au opus atât autorităţile sârbeşti, cât şi Biserica Ortodoxă Sârbă. 

Nunţiul apostolic în Serbia, Orlando Antonnini, a spus într-un interviu pentru gazeta Politika că procesul de canonizare al arhiepiscopului de Zagreb nu va continua în timp ce lucrează comisia sârbo-croată, a cărei înfiinţare a fost propusă de Papa Francisc pentru a soluţiona problema, şi nici înainte ca ambele părţi să ajungă la un acord în această privinţă. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.